Η αναμενόμενη κυκλοφορία της κυτισινικλίνης και στην Ελλάδα και τα θετικά της αποτελέσματα, αναφέρθηκαν σε δορυφορικό συμπόσιο, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου: «Εξάρτηση από τη νικοτίνη - Πρόληψη & Απεξάρτηση», που οργανώθηκε από την Πνευμονολογική Εταιρεία και την Ομάδα Εργασίας «Διακοπή Καπνίσματος, Προαγωγή Υγείας & Κλιματικής Αλλαγής»,.
Το σεμινάριο που διεξήχθη το διήμερο 29 - 30 Μαΐου 2024 στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας ώστε να προσεγγίζουν και να βοηθούν αποτελεσματικά τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, μέσω της συμπεριφορικής ή/και της φαρμακευτικής απεξάρτησης από τη νικοτίνη.
Η εξάρτηση από τη νικοτίνη επισημαίνεται -σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος (ENSP) - ως μια χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η νικοτίνη μαζί με την πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα καταγράφονται στις πιο επιβλαβείς ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου, ενώ μαζί με την κοκαΐνη και τα οπιοειδή (ηρωίνη) συγκαταλέγεται στις τρεις πιο εθιστικές ουσίες.
Ο βαθμός του εθισμού αντανακλάται από το γεγονός ότι μόλις το 3-5% των καπνιστών που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς ιατρική βοήθεια κατορθώνει να το διακόψει. Αυτό οφείλεται κυρίως στα έντονα στερητικά συμπτώματα που βιώνουν οι καπνιστές χωρίς φαρμακευτική αγωγή στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
Η βοήθεια με τη μορφή της φαρμακοθεραπείας και της συμβουλευτικής υποστήριξης παρέχεται στη χώρα μας από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, στο ερώτημα «Ποια θεραπεία ταιριάζει σε ποιόν καπνιστή» απάντησαν η κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και η κυρία Ιωάννα Μητρούσκα, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης και Υπεύθυνη για το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και τη Μονάδα Πνευμονικής Υπέρτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.
Η κυρία Κατσαούνου επεσήμανε ότι «αναμένουμε την προσθήκη της κυτισινικλίνης στη φαρμακευτική φαρέτρα για τη διακοπή του καπνίσματος. Πρόκειται για εξαιρετικά ασφαλή θεραπευτική επιλογή που καταπραΰνει αποτελεσματικά το στερητικό σύνδρομο που βιώνουν οι καπνιστές κατά την προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Η κυτισινικλίνη χρησιμοποιείται την τελευταία δεκαετία στις ανατολικές χώρες και έρχεται σύντομα στη χώρα μας να καλύψει το κενό της έλλειψης των δύο άλλων φαρμακευτικών επιλογών για τη διακοπή του καπνίσματος (βαρενικλίνη και βουπροπιόνη)». Τόνισε επίσης ότι «σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία για την ψυχολογική εξάρτηση από τη νικοτίνη από έμπειρους ιατρούς στη διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να κάνει τους καπνιστές να αισιοδοξούν».
Από την πλευρά της η κυρία Μητρούσκα αναφέρθηκε στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος.
Τα αποτελέσματα των μελετών σε διεθνές επίπεδο που υποστηρίζουν τη θεραπευτική επιλογή της κυτισινικλίνης για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ενθαρρυντικά. Η κυτισινικλίνη είναι μια φαρμακευτική ουσία που μιμείται και ανταγωνίζεται τον τρόπο δράσης της νικοτίνης καθώς ο μηχανισμός δράσης της ουσίας αφορά στην εκλεκτική δέσμευση στους a4β2 υποδοχείς όπου δεσμεύεται επτά φορές πιο ισχυρά.
Η κυκλοφορία της κυτισινικλίνης αναμένεται στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και το πλάνο της απεξάρτησης διαρκεί μόλις 25 ημέρες, επιτρέπoντας τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τη νικοτίνη και τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης.