Συγκεκριμένα, τα δεδομένα της φάσης ΙΙ δείχνουν ότι είναι πολύ καλά ανεκτό και ότι προκαλεί ανοσολογική απόκριση κατά της θανατηφόρας βακτηριακής λοίμωξης. Το εμβόλιο αυτό αναπτύσσεται από την Affinivax αλλά και την Astellas Pharma και τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών είναι καλά και παρόμοια και για τις δύο εταιρείες.
Ειδικότερα, τα δεδομένα αυτά έδειξαν ότι το εμβόλιο ASP3772 παράγει αντισώματα τα οποία φτάνουν 24 πολυσακχαρίτες και προκαλεί ανοσολογική απόκριση σε δύο πνευμονιοκοκκικές πρωτεΐνες. Oι 24 ορότυποι που περιλαμβάνονται στο υποψήφιο εμβόλιο είναι οι περισσότεροι που υπάρχουν σε σύγκριση με άλλα εμβόλια που υπάρχουν στην αγορά ή σε οποιαδήποτε άλλη κλινική δοκιμή σήμερα.
Το εμβόλιο ASP3772 αναπτύχθηκε χάρη στην αποκλειστική τεχνολογία της Affinivax MAPS (Multiple Antigen-Presenting System) η οποία στην ουσία δημιουργεί ένα πολλαπλό σύστημα αντιγόνου για να παράγει κύτταρα Β (αντισώματα) αλλα και Τ λεμφοκύτταρα κατά του στρεπτόκοκκου που προκαλεί πνευμονία (πνευμονιόκοκκου).
Τα δεδομένα της δεύτερης φάσης συνέπεσαν και ήταν θετικά και για τις δύο εταιρείες έτσι ανακοίνωσαν ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τα θεωρεί υποψήφια εμβόλια καθώς η πατέντα τους θεωρείται πρωτοποριακή.
Τι έδειξε η δεύτερη φάση δοκιμής
Στην δεύτερη φάση δοκιμής οι ασθενείς έλαβαν τυχαία είτε τι ASP3772, είτε το Prevnar 13 είτε το Pneumovax23. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να αξιολογηθεί η ασφάλεια/ ανεκτικότητα αλλά και η αντιδραστικότητα του ASP3772 σε σχέση με το Prevnar13. Ο δεύτερος στόχος ήταν να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα του ASP3772 σε σχέση με το Prevnar13 ή το Pneumovax23.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι όταν συγκρίνεται το Prevnar 13 μόνο του με το ASP3772 υπάρχει παρόμοια ειτε καλύτερη ανοσοαπόκριση σε σχέση με τους 13 κοινούς ορότυπους ανάμεσα στις δύο θεραπείες. Σε κάποιους ορότυπους μάλιστα το ASP3772 ξεπέρασε το Prevnar13.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εταιρείες πάντως αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα είναι παρόμοια. Η δεύτερη δοκιμή παρουσιάστηκε στην 31ο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών (31st European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες έγιναν συνέταιροι για την ανάπτυξη του ASP3772 το 2017. Η τρίτη δοκιμή στους ενήλικες είναι στα σκαριά ενώ ετοιμάζεται και μια μελέτη τώρα ASP3772 για τα βρέφη.
Απόδοση από το https://www.biospace.com