«Η Novartis έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233,9 εκατ. δολάρια στο DOJ και 112,8 εκατ. δολάρια στην SEC», αναφέρει η ανακοίνωση της Novartis Ελλάδος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι συμφωνίες συμβιβασμού αφορούν στο σχέδιο της Novartis Ελλάδας να δωροδοκήσει υπαλλήλους δημόσιων νοσοκομείων και να παραποιήσει τα αρχεία των παράτυπων πληρωμών, που σχετίζονται με το πλάνο δωροδοκιών.
Η ελληνική θυγατρική της Novartis έσπευσε να διευκρινίσει στην ανακοίνωση της πως η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα, όπως προέκυψε και από την εσωτερική έρευνα της.
Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στο News4Health οι αναφορές σε έγγραφα των αμερικανικών αρχών για δημόσιους ή κρατικούς αξιωματούχους δεν αφορούν πολιτικά πρόσωπα, αλλά είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί το αμερικάνικό νομικό σύστημα για να περιγράψει εν γένει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας συμβιβασμού οι ανακοινώσεις της εταιρείας τόσο στις ΗΠΑ όσο και εκτός αυτής οφείλουν να συνάδουν με το νομικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε και περνούν από εκτενή διαδικασία έγκρισης και από τις αρχές.
Άλλωστε στις δηλώσεις του και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο αρμόδιος τρόπων τινά υφυπουργός ή γενικός γραμματέας Ποινικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, A. Benczkowski, «οι θυγατρικές της Novartis επωφελήθηκαν από δωροδοκίες που προέτρεπαν επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, νοσοκομεία και κλινικές να συνταγογραφούν φαρμακευτικά προϊόντα της εταιρείας και να χρησιμοποιούν χειρουργικά προϊόντα της Alcon, ενώ παραποίησαν τα βιβλία και στοιχεία τους για να καλύψουν αυτές τις δωροδοκίες».
Πρόκειται για την περίοδο 2012-2015 και οι δωροδοκίες περιελάμβαναν ταξίδια σε ιατρικά συνέδρια στο εξωτερικό, με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Η εταιρεία επίσης παραδέχθηκε πως την περίοδο 2009-2010 πραγματοποίησε παράνομες πληρωμές σε παρόχους υγείας σε σχέση με επιδημιολογική μελέτη, στόχος της οποίας ήταν να αυξήσει τις πωλήσεις συγκεκριμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων της εταιρείας. «Υπάλληλοι της Novartis Ελλάδας αναγνώρισαν πως πολλοί επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν πίστευαν πως πληρώνονται με αντάλλαγμα να συνταγογραφούν προϊόντα της Novartis και όχι για να παρέχουν δεδομένα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης.
Η συμφωνία συμβιβασμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αφορά μια κατηγορία για παραβίαση των διατάξεων κατά της δωροδοκίας και μια κατηγορία για παραβίαση βιβλίων και στοιχείων. Για τις κατηγορίες αυτές η Novartis Hellas συμφώνησε να καταβάλει ποινή $225 εκατ. Η Alcon, θυγατρική της Novartis την περίοδο εκείνη συμφώνησε να καταβάλει ποινή $8.9 εκατ. Πρόκειται για ποσά που θα καταβληθούν στην αμερικανική δικαιοσύνη.
Με αυτή την εξέλιξη, κλείνουν λοιπόν, όλες οι εκκρεμείς έρευνες για τη Novartis, στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στη χώρα μας η υπόθεση διερευνάται ακόμη από τις αρχές. Η διαδικασία είναι στην προανάκριση και η Novartis Hellas έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι συνεργάζεται πλήρως με τις ελληνικές αρχές.