Αυτές οι χώρες δεν έχουν καλή πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Μπορεί να χρειαστούν 4-7 χρόνια για νέες θεραπείες να γίνουν διαθέσιμες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με το ίδρυμα του Bill Gates, αν καν γίνουν διαθέσιμες.
Η Pfizer ανέφερε ότι το σχέδιο της περιλαμβάνει 23 πρωτότυπα φάρμακα και εμβόλια που θεραπεύουν μολυσματικές ασθένειες, συγκεκριμένους καρκίνους και σπάνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Η λίστα περιλαμβάνει τα χάπια κατά της COVID, το φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, το φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και θεραπείες καρκίνου. Επίσης, στη λίστα βρισκόταν το εμβόλιο COVID της Pfizer.
Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, είπε σε μία συνέντευξη ότι όλα τα φάρμακα που έχουν κατασκευαστεί θα είναι προς χρήση. «Σίγουρα, όμως, τα αντιικά χάπια κατά της COVID θα είναι μεγάλη υπόθεση για εκείνους. Αν το χρειαστούν, θα το έχουν αμέσως».
Η Pfizer ότι όταν νέα εμβόλια και θεραπείες εγκριθούν, τότε θα συμπεριληφθούν επίσης στη λίστα σε μη κερδοσκοπική τιμή.
Οι 27 χώρες χαμηλού εισοδήματος και οι 18 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος που περιλαμβάνονται σε αυτό που η Pfizer αποκαλεί «Συμφωνία για έναν πιο υγιή κόσμο» καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πέντε χώρες - η Ρουάντα, η Γκάνα, το Μαλάουι, η Σενεγάλη και η Ουγκάντα - έχουν ήδη δεσμευτεί να προσχωρήσουν στη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Αντί να πλένουμε τα χέρια μας και να πούμε ότι 'σας δώσαμε το προϊόν, κάντε ό,τι θέλετε με αυτό΄, λέμε "Θα σας δώσουμε τα προϊόντα και θα κάτσουμε μαζί σας για να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε ένα σύστημα αξιοποίησής τους» κατέληξε ο Μπουρλά.