Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, κάποιες πρώτες δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ίσως είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους, αλλά θα επαρκούν για να καλύψουν ένα μικρό κομμάτι των αναγκών διεθνώς. Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να συγκλίνει στην άποψη πως χρειάζονται τουλάχιστον 12 με 18 μήνες για ένα εμβόλιο να είναι έτοιμο.
Μέχρι τις 15 Μαΐου, σε κλινικές μελέτες Φάσης Ι και ΙΙ έχουν εισέλθει, δηλαδή δοκιμάζονται σε ανθρώπους, τουλάχιστον 8 εμβόλια, διαφόρων τεχνολογιών, όπως
αδρανοποιημένα εμβόλια ή η χρήση εξασθενημένου ιού. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, στην Κίνα δοκιμάζονται δύο εμβόλια με DNA και RNA τεχνικές.
Σε μελέτες Φάσης ΙΙ, δηλαδή σε πιο προχωρημένο ερευνητικό στάδιο, βρίσκονται εμβόλιο, που είχε δοκιμαστεί και για τον Έμπολα και το οποίο εξετάζεται στο Πεκίνο, καθώς και το εμβόλιο της Moderna.
Το εμβόλιο της Moderna έχει λάβει έγκριση έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA και σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε εμφάνισαν αντισώματα αντίστοιχα με αυτά που εμφανίζουν ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, ο Καθηγητής εξήγησε πως «στις ήπιες περιπτώσεις συνίσταται αυτοπεριορισμός και δεν δίνεται θεραπεία, ενώ έχουν αρχίσει και εξετάζονται σε κλινικές μελέτες τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης για τα μέσης βαρύτητας περιστατικά κορονοϊού. Για τα περιστατικά αυτά εξακολουθεί επίσης να υπάρχει το δίλημμα για τον αυτοπεριορισμό και την παρακολούθηση στο σπίτι από το γιατρό έναντι της νοσοκομειακής περίθαλψης».
«Στις πιο βαριές περιπτώσεις υπάρχει νοσηλεία, αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο, με αναπνευστήρα, θεραπεία με αντιικά φάρμακα με αντιβιοτικά και με όλα τα επιτρεπτά μέτρα τα οποία γνωρίζουμε. Συνεχώς αναβαθμίζουμε τα πρωτόκολλα», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Θεραπείες
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει αυτή τη στιγμή εκατοντάδες κλινικές μελέτες για αρκετά φάρμακα, σε κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν και κέντρα στην Ελλάδα. Εξ αυτών οι 309 εκτιμάται ότι έχουν προχωρήσει επαρκώς σε διάφορά στάδια, από προκλινικές έως και κλινικές μελέτες.
Στο πεδίο των θεραπευτικών παρεμβάσεων ο Καθηγητής αναφέρθηκε στη ρεμδεσιβίρη, την υδροξυχλωροκίνη, την πλασμαφαίρεση αλλά και τον τριπλό συνδυασμό αντιικών φαρμάκων με ιντερφερόνη β.
Χθες, ο κ. Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας Regeneron με αντικείμενο τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για βιολογικά φάρμακα που είχαν χρησιμοποιηθεί και στη μάχη κατά του SARS και θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες τους έως το τέλος του χρόνου.