Νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σήμερα διαπιστώνουν ότι αφήνοντας χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος (LLMIC) χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια εν μέσω της πανδημίας COVID-19 θα προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά που θέτει σε κίνδυνο δεκαετίες οικονομικής προόδου - τόσο για τiw LLMIC όσο και για τις προηγμένες οικονομίες.
Η έκθεση του Ομίλου Eurasia αναλύει δέκα μεγάλες οικονομίες - τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα, τη Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες - για να εκτιμήσουν τα οικονομικά οφέλη για τις προηγμένες οικονομίες που συμβάλλουν στο έργο του Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία COVID-19 (ACT) .
O ACT Accelerator, με επικεφαλής τον ΠΟΥ και συνεργάζεται με τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς υγείας στον κόσμο, είναι μια μοναδική παγκόσμια συνεργασία που υποστηρίζει την ανάπτυξη και δίκαιη διανομή των δοκιμών, των θεραπειών και των εμβολίων που χρειάζεται ο κόσμος για την καταπολέμηση της COVID-19. Ωστόσο, το πρόγραμμα εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό χάσμα χρηματοδότησης ύψους 28,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων - με 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια να απαιτούνται επειγόντως για την γρήγορη παρακολούθηση κρίσιμων τομέων εργασίας.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα θα καθυστερήσουν την πρόσβαση σε αυτά τα ζωτικά εργαλεία το 2021, η οποία θα οδηγήσει σε παρατεταμένη πανδημία, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες, όχι μόνο για αυτές τις χώρες αλλά και για την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία.
Η έκθεση, η οποία ανέθεσε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, διαπιστώνει ότι τα οικονομικά οφέλη μιας παγκόσμιας δίκαιης λύσης εμβολίων μόνο για τις 10 χώρες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση θα είναι τουλάχιστον 153 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020-21, και θα αυξηθούν στα 466 δισεκατομμύρια 2025. Αυτό είναι περισσότερο από 12 φορές το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ACT Accelerator. Αυτός ο αριθμός συγκεντρώθηκε χρησιμοποιώντας τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων εστιών κοροναϊού στις LLMIC, με βάση τα σενάρια μειονεκτήματος και βάσης των προβλέψεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Outlook του Οκτωβρίου 2020 του ΔΝΤ .
Μέχρι στιγμής, οι 10 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση έχουν συνεισφέρει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο του ACT Accelerator, με το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμεύει μόλις πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ και τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Γαλλία να δεσμεύουν 618 εκατομμύρια δολάρια, 290 εκατομμύρια, 229 εκατομμύρια και 147 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.