Ωστόσο, η διαθεσιμότητα, η έλλειψη διαφάνειας τιμών στις διμερείς συμφωνίες που πραγματοποιεί ο παραγωγός και η ανάγκη για έγκαιρες και ακριβείς δοκιμές πριν από τη χορήγησή του, μετατρέπουν αυτό το σωτήριο φάρμακο σε σημαντική πρόκληση για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το αντιικό διά του στόματος φάρμακο της Pfizer (Nirmatrelvir/Ritonavir) συστήνεται ισχυρώς για ασθενείς με μη σοβαρή COVID για ασθενείς με μη σοβαρή COVID που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να εισαχθούν στο νοσοκομείο, όπως οι ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.
Αυτή η σύσταση βασίζεται σε νέα δεδομένα από δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που περιλαμβάνουν 3.078 ασθενείς. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής μειώνεται κατά 85% μετά από τη λήψη της θεραπείας. Σε ένα γκρουπ υψηλού κινδύνου (πάνω από 10% κίνδυνος νοσηλείας) αυτό μεταφράζεται σε 84 λιγότερες νοσηλείες ανά 1.000 ασθενείς.
Ο ΠΟΥ ΔΕΝ συστήνει τη χρήση σε ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο, καθώς τα οφέλη βρέθηκαν να είναι αμελητέα.
Εμπόδια πρόσβασης στη θεραπεία από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
Ένα εμπόδιο για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι ότι το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί μόνο όταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Η έγκαιρη και ακριβής εξέταση είναι επομένως απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση αυτής της θεραπείας. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το FIND δείχνουν ότι το μέσο ημερήσιο ποσοστό δοκιμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι τόσο χαμηλό όσο το 1/80 του ποσοστού σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Η βελτίωση της πρόσβασης σε έγκαιρες δοκιμές και διάγνωση σε χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα είναι το κλειδί για την παγκόσμια ανάπτυξη αυτής της θεραπείας.
Ο ΠΟΥ ανησυχεί εξαιρετικά ότι - όπως συνέβη με τα εμβόλια για την COVID-19 - οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα βρεθούν και πάλι στο τέλος της ουράς όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτήν τη θεραπεία.
Η έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της αρχικής εταιρείας καθιστά δύσκολο για τους οργανισμούς δημόσιας υγείας να αποκτήσουν ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας του φαρμάκου, ποιες χώρες συμμετέχουν σε διμερείς συμφωνίες και τι πληρώνουν. Επιπλέον, μια συμφωνία αδειοδότησης που συνήψε η Pfizer με το Medicines Patent Pool περιορίζει τον αριθμό των χωρών που μπορούν να επωφεληθούν από την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.
Η νέα σύσταση ΠΟΥ για τη χρήση ρεμδεσιβίρης κατά της COVID-19
Πέρα από την ισχυρή σύσταση για τη χρήση των χαπιών της Pfizer, ο ΠΟΥ ενημέρωσε τις οδηγίες του για την ρεμδεσιβίρη, ένα άλλο αντιικό φάρμακο.
Προηγουμένως, ο ΠΟΥ είχε προτείνει να μην χρησιμοποιείται σε όλους τους ασθενείς με COVID-19 ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου, λόγω του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων εκείνη την εποχή που έδειχναν μικρή ή καθόλου επίδραση στη θνησιμότητα. Μετά τη δημοσίευση νέων δεδομένων από μια κλινική δοκιμή που εξετάζει το αποτέλεσμα της εισαγωγής στο νοσοκομείο, ο ΠΟΥ ενημέρωσε τη σύστασή του. Ο ΠΟΥ προτείνει τώρα τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας.
Η σύσταση για χρήση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με σοβαρό ή κρίσιμη COVID-19 βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση.