Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι χώρες-μέλη να εξασφαλίσουν τη διαχείριση της πατέντας των εμβολίων για παραγωγή τους στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.
Ωστόσο, πόσο εφικτή είναι η άμεση παραγωγή εμβολίων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία;
Mιλώντας στην εκπομπή BrainStorming στο Action24, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων εξήγησε ότι η πρόταση για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή
«Η διαδικασία όπου κάποιος μπορεί να εμπλακεί και να παράξει εμβόλια, τα οποία θα έρθουν από τρίτους, είναι μια πολύ χρονοβόρα. Το βασικό κομμάτι είναι η πρώτη ύλη, και την πρώτη ύλη την έχει μόνο η εταιρία που είναι παραγωγός. Δηλαδή και την πατέντα να δώσει και τη φόρμουλα, το θέμα είναι ποιος θα έχει την πρώτη ύλη. Άρα αν πάρουμε την πρώτη ύλη τώρα θέλουμε τουλάχιστον 8 με 10 μήνες για την επόμενη διαδικασία και ίσως και παραπάνω, διότι χρειάζονται κάποια εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία είναι πολύ πιθανό με τη ζήτηση που υπάρχει τώρα να μην υπάρχουν. Νομίζω λοιπόν πως είναι κάτι που δεν θα υπάρξει λύση μέσα στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γεραπετρίτης: Οι φαρμακευτικές δε θα δώσουν τα πνευματικά δικαιώματα
Την πρόταση Τσίπρα σχολίασε και ο Υπουργός Επικρατείας, κος Γιώργος Γεραπετρίτης , μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm.
Ειδικότερα, πέρα από το επιχείρημα για τις υποδομές που δε διαθέτει η Ελλάδα για την παραγωγή εμβολίων, ο κ. Γεραπετρίτης χρησιμοποίησε ένα ακόμη για να εξηγήσει γιατί δεν αποτελεί λύση η πρόταση Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι φαρμακευτικές δεν πρόκειται να δώσει τα πνευματικά δικαιώματα σε καμία χώρα.
«Οι ίδιες θα κρατήσουν τα δικαιώματα αυτά και θα διανέμουν τα παράγωγα τους. Για να δημιουργηθεί γραμμή παραγωγής σε μια χώρα θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σημαντικές υποδομές. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στο στάδιο το οποίο βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, υπάρχει αυτή η δυνατότητα κάθετης παραγωγής. Είναι κάτι το οποίο προφανώς θα το συζητήσουμε στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.