Το φάρμακο παρασκευάστηκε από την Regeneron Pharmaceuticals σε συνεργασία με την Roche. Είναι το φάρμακο το οποίο πήρε και ο Ντόναλτ Τραμπ σαν θεραπεία όταν νόσησε από κορονοϊό.
Έχει λάβει επείγουσα άδεια χρήσης σε πάνω από 20 χώρες - μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει ή να παρεμποδίσει τη μόλυνση ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό. Χορηγείται είτε ως ένεση ή έγχυση και σχεδιάστηκε κυρίως για τους ανθρώπους που μπορεί να νοσήσουν σοβαρά από την νόσο Covid -19.
Το φάρμακο αυτό ανήκει στα μονοκλωνικά αντισώματα ή αλλιώς mAbs. Αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα που παράγονται σε εργαστήριο μιμούνται τα φυσικά αντισώματα που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τα οποία μάχονται τις ασθένειες όταν εντοπίσουν τους εισβολείς.
Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει δύο μονοκλωνικά αντισώματα: Το casirivimab και το imdevimab. Είναι σχεδιασμένα για να σταματάνε τον κορονοϊό να αγγίζει το ACE2 που πρόκειται για τον υποδοχέα που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων στο αναπνευστικό μας σύστημα. Ο ιός τυφλώνει τον υποδοχέα για να μπορέσει να μπει στο κύτταρο και να αντιγραφεί προτού μπορέσει να μολύνει και άλλα κύτταρα. Αυτά μπορούν από ότι φαίνεται να τον σταματήσουν.
Ένα από τα μοκοκλωνικά αντισώματα προέρχεται από έναν νοσήσαντα που το ανοσοποιητικό του σύστημα κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό. Το άλλο αντίσωμα προέρχεται από ένα ποντίκι το οποίο είναι γενετικά τροποποιημένο ώστε να έχει ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Το πλεονέκτημα αυτού του συνδυασμού των αντισωμάτων είναι ότι στοχεύουν δύο διαφορετικά σημεία της πρωτεϊνικής ακίδας τα οποία προέρχονται από τον κορονοϊό - πρόκειται για αυτά που τυφλώνουν τον υποδοχέα ACE2.
Στην ουσία η θεραπεία υπόσχεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μπορέσει να «καθαρίσει» τον ιό και να θεραπευτεί από την μόλυνση. Δουλεύει από αυτή την άποψη όπως και η θεραπεία με το πλάσμα κατά την οποία τα αντισώματα λαμβάνονται από τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και δίνονται σε άλλους ανθρώπους
Το καλό με τα αντισώματα mAbs αυτά είναι ότι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν παρενέργειες από το πλάσμα αίματος, το οποίο περιλαμβάνει ένα μείγμα από αντισώματα τα οποία μπορεί να δεσμευτούν και να καταστρέψουν άλλα κύτταρα μέσα στο σώμα.
Πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η θεραπεία
Πολλές κλινικές μελέτες έχουν γίνει ανα τον κόσμο σχετικά με την θεραπεία αυτή. Σύμφωνα με την Regeneron μέχρι τον Ιούλιο του 2021 16.000 ασθενείς τόσο σε νοσοκομειακές όσο και μη νοσοκομειακές δομές. Οι δοκιμές χωρίστηκαν σε στάδια, με το τελικό στάδιο - τη φάση 3 - να συμπεριλαμβάνει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείται λειτουργεί.
Σε μια από τις φάσεις 3 συμμετείχαν 1.505 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Όλοι είχαν εκτεθεί στον ιό από επαφές που είχαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον (έμενα στο ίδιο νοικοκυριό) που είχαν διαγνωστεί θετικοί τις τελευταίες 96 ώρες. Οι μισοί πήραν το φάρμακο και οι άλλοι πήραν ψευδοφάρμακο. Όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν 81% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό από άτομα του στενού τους περιβάλλοντος σε σχέση με τους άλλους και όσοι είχαν μολυνθεί το φάρμακο τους μείωσε τα συμπτώματα και το ιικό φορτίο στον οργανισμό τους.
Το φάρμακο αξιολογήθηκε και στη Βρετανία ως θεραπεία σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοησηλεία. Κάποιοι το πήραν ως βασική και άλλοι ως συμπληρωματική θεραπεία. Όπως φάνηκε μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 50% χάρη στο φάρμακο αυτό.
Επίσης, σε μια άλλη μελέτη φάσης 3 έδειξε ότι μειώνεται ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και ότι μειώνεται ο θάνατος κατά 70%.
Οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι όπως όσοι έχουν HIV/Aids και καρκίνο, όσοι κάνουν μεταγγίσεις και πάσχουν από ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται ότι μπορεί να επωφεληθούν από την θεραπεία αυτή.
Έτσι, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι πολύ άρρωστοι είναι πιο πρώτη στη σειρά για την χορήγηση του φαρμάκου.
Απόδοση από το https://theconversation.com/