Την ανάγκη να μην χαθεί η ευκαιρία να μπει ένα οριστικό τέλος σε χρόνιες παθογένειες που ακόμη επιβιώνουν, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου από το ψηφιακό βήμα του Health Innovation Conference. Όπως εξήγησε, μετά την πανδημία δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει ουσιαστικά τη δομή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σήμανε κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις στη φαρμακοβιομηχανία των στρεβλών πολιτικών που εφαρμόζονται.
«Οι προσδοκίες και η προσοχή όλων στρέφονται στην παγκόσμια ιατρική και ερευνητική κοινότητα και στην φαρμακοβιομηχανία περιμένοντας τα καλά νέα για τη γρήγορη διάγνωση, την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση και το πολύ-αναμενόμενο εμβόλιο» κατά του κορονοϊού, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. Όπως εξήγησε, η τωρινή πανδημία αναγκάζει πιεστικά τις κοινωνίες να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις τους, ενώ ανέδειξε ,συγχρόνως, τις αδυναμίες αλλά και τις αυξημένες ανάγκες επιπρόσθετης χρηματοδότησης των υγειονομικών συστημάτων παγκοσμίως.
«Καθίσταται προφανές ότι το νέο πλαίσιο που δημιουργείται, αντιλαμβάνεται το φάρμακο και την υγεία ως επένδυση ευημερίας, με ευρύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και όχι ως κοντόθωρη λογιστική αποτύπωση κόστους», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, διερωτώμενος αν μπορεί κανείς να βάλει στη ζυγαριά τη δαπάνη, για τη θεραπεία του COVID-19 αν ήταν εξ αρχής διαθέσιμη, με το κόστος του εκτεταμένου lockdown που βιώσαμε ως κοινωνία.
Στην πατρίδα μας η έγκαιρη ανάληψη από την Πολιτεία μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον COVID-19 οδήγησε στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης. «Ας μην ξεγελάμε τους εαυτούς μας θεωρώντας πως το σύστημα υγείας μας είχε ή έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί μια εκτεταμένη σε υγειονομικό επίπεδο κρίση. Ειδικά μετά από μία μακρόχρονη οικονομική κρίση με αμφισβητούμενα μέτρα λογιστικής διαχείρισης που είχαν μεταξύ των θυμάτων και το σύστημα Δημόσιας Υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Τώρα όμως δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει ουσιαστικά τη δομή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Να μην χαθεί η ευκαιρία να μπει ένα οριστικό τέλος σε χρόνιες παθογένειες από ακόμη επιβιώνουν. Εξάλλου, κατά τα φαινόμενα, το δεύτερο κύμα είναι προ των πυλών και δεν δικαιούμαστε να είμαστε απροετοίμαστοι για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Σε κίνδυνο η επάρκεια εμβολίων και τα εκατομμύρια που «πηγαίνουν στράφι»
Ο ΣΦΕΕ κατέθεσε πρόσφατα στην κυβέρνηση μια πλήρη σειρά θέσεων και προτάσεων για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδιασμού για την δημόσια Υγεία.
Μεταξύ των 7 πυλώνων δράσεων που προτείνονται είναι και ο επαναπροσδιορισμός του Φαρμακευτικού Προϋπολογισμού, που είναι σταθερός εδώ και 4 χρόνια, παρότι αυξάνονται οι ανάγκες διαρκώς.
Όπως ανέφερε, μάλιστα, ενδεικτικά, τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους αγγίζουν πλέον τα 300 εκατ. ευρώ. «Πρέπει άμεσα να καλυφθούν με πρόσθετο κονδύλι που θα προέρχεται από την πρόνοια», πρόσθεσε.
«Οι θέσεις μας είναι πλήρεις και απαντούν σχεδόν σε όλα τα προβλήματα του χώρου του φαρμάκου», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και έκλεισε με μια σαφή προειδοποίηση:
«Ο κλάδος του φαρμάκου συνεισφέρει πλέον περισσότερο από όσο αντέχει, στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.
Το υπουργείο υγείας έχει την ευθύνη για οτιδήποτε θα ακολουθήσει».