Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην τρίτη φάση δοκιμών μιας θεραπείας σε 320 ενήλικες ασθενείς πάσχοντες από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση που περιλάμβανε και τη χρήση της παραπάνω πρωτεΐνης, οι ασθενείς έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση της κλινικής κατάστασης τους. Συγκεκριμένα, κατά την τρίτη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή που συνέκρινε την πρωτεΐνη sotatercept έναντι του εικονικού φαρμάκου (placebo), έδειξε ότι οι ασθενείς που είχαν λάβει την πρωτεΐνη για 24 εβδομάδες μπορούσαν να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση στο διάστημα 6 λεπτών, πράγμα που αποτελούσε τον πρωταρχικό στόχο της δοκιμής.
Επιπλέον, στους ίδιους ασθενείς παρατηρήθηκε και στατιστικά αξιοσημείωτη βελτίωση των δευτερογενών στόχων της δοκιμής όπως η αύξηση της περιόδου μέχρι την εμφάνιση ενός συμβάντος κλινικής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς και παράταση του προσδόκιμου ζωής. Σε γενικές γραμμές κατά την τρίτη φάση των δοκιμών η πρωτείνη Sotatercept αξιολογήθηκε ως ασφαλής και αποτελεσματική, γεγονός που θα παρουσιαστεί και σε προσεχές επιστημονικό συνέδριο όπου θα ανακοινωθούν τα συνολικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης θεραπείας.
«Πιστεύουμε ότι συνολικά, τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στη μελέτη υποδηλώνουν ότι το sotatercept έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη θεραπεία ασθενών με ΠΑΥ. Προχωράμε επειγόντως στις ρυθμιστικές μας εφαρμογές για να προσφέρουμε αυτήν την ερευνητική θεραπεία στους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Dean Y. Li, επικεφαλής των ερευνητικών εργαστηρίων της MSD (Merck Research Laboratories).
Τι είναι η ΠΑΥ
Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η στένωση των πνευμονικών αρτηριών και η αυξημένη αρτηριακή πίεση στην κυκλοφορία του αίματος των πνευμόνων. Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι 30.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν με ΠΑΥ και η νόσος εξελίσσεται ταχέως για πολλούς ασθενείς παρά το τρέχον πρότυπο θεραπείας. Η ΠΑΥ οδηγεί σε σημαντική καταπόνηση της καρδιάς, οδηγώντας σε περιορισμένη σωματική δραστηριότητα, καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
ΠΗΓΗ: hellenicph.org