Στις 16 Μαρτίου, η Moderna Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών ξεκίνησε να χορηγεί ασθενείς με mRNA-1273, το υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού. Ο δεύτερος γύρος χορήγησης φαρμάκων σε υγιείς εθελοντές έχει ξεκινήσει τώρα. Αν και αυτή η εξέλιξη δεν χρειάζεται να μας κάνει υπερβολικά αισιόδοξους, πρόκειται για ένα καλό σημάδι που δείχνει ότι η δοκιμή προχωρά καλά και δεν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από τον πρώτο γύρο.
Όσον αφορά το mRNA εμβόλιο, αυτό έχει τη δυνατότητα να κωδικοποιεί μια μορφή της πρωτεΐνης S και επιλέχθηκε από ερευνητές της εταιρείας σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εμβολίων του NIAID. Η χρηματοδότηση για την παρασκευή της παρτίδας προήλθε από τη Συμμαχία Καινοτομιών Επιδημικής Προετοιμασίας (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI).
Το σύμπλεγμα των πρωτεϊνών S είναι μέρος του ιού που είναι απαραίτητο για τη σύντηξη των μεμβρανών και τη μόλυνση των κυττάρων του ξενιστή. Αυτό το συγκεκριμένο σύμπλεγμα πρωτεϊνών αποτέλεσε και το στόχο εμβολίων κατά των κοροναϊών που προκαλούν το SARS και το MERS, όπως αναφέρει το Biospace.
Όσον αφορά τις δεύτερες δόσεις, η υπεύθυνη της έρευνας, Λίσα Τσάκσον, ανέφερε: «Η δοκιμή δεν έχει σταματήσει. Γνωρίζουμε από το πρωτόκολλο μελέτης ότι αν είχαν συμβεί τα αντίθετα γεγονότα, τότε θα έπρεπε να διακοπεί. Γι΄αυτό, συμπεραίνουμε ότι αυτά δεν έχουν συμβεί. Αυτά είναι τα καλά νέα. Αυτό που είναι σημαντικό και ασαφές μέχρι τώρα είναι κατά πόσο το εμβόλιο έχει ως αποτέλεσμα μία απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν δηλαδή, θα είναι αρκετό για να παρέχει προστασία απέναντι στον ιό και ποια θα είναι η διάρκειά του.
Η Τζάκσον σημείωσε το πρόγραμμα διπλής δόσης είναι απαραίτητο γιατί ο SARS-CoV-2 είναι ένα νέος ιός, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν έχει εκτεθεί σε αυτό πριν τα τέλη του 2019. Η πρώτη δόση χορηγείται για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, ρίχνοντας μία ματιά στον ιό. Η δεύτερη δόση υποστηρίζει αυτήν την πρώτη ματιά.
Ας σημειωθεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το υποψήφιο εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna κατά του νέου κορονοϊού αξιοποιώντας το ταμείο της Αρχής για τη Βιοατρική Προωθημένη Έρευνα και Ανάπτυξη (BARDA).