Και τα δύο φάρμακα έχουν μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής και έχουν δείξει δραστηριότητα σε χαμηλές δόσεις σε κλινικές μελέτες. Συνεπώς, υποστηρίζουν την ανάπτυξη ως ερευνητικό σχήμα συνδυασμού με φαρμακευτικές συνθέσεις μακράς δράσης, από του στόματος και ενέσιμα. Η συνδυαστική θεραπεία αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Στο πλαίσιο της μη αποκλειστικής συμφωνίας, οι εταιρείες ελπίζουν να αναπτύξουν μια θεραπεία που να επιτρέπει λιγότερο συχνή δοσολογία, σε σύγκριση με τις τρέχουσες θεραπείες μιας ημέρας που διατίθενται σε ασθενείς με HIV.
Η συμφωνία αξιοποιεί επίσης θεραπείες από τη μονάδα ViiV Healthcare της GlaxoSmithKline, η οποία υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για επέκταση της χρήσης του φαρμάκου HIV Cabenuva για να συμπεριλάβει τη δοσολογία κάθε δύο μήνες.
Τα έσοδα της Gilead και της MSD από τις πωλήσεις του φαρμάκου
Η Gilead και η MSD (Merck & Co στις ΗΠΑ) θα μοιραστούν την παγκόσμια ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση με κόστος 60% και 40%, αντίστοιχα, ενώ έχουν το ίδιο μερίδιο των πωλήσεων της θεραπείας έως ότου τα έσοδα υπερβούν ορισμένα ορόσημα.
Οι εταιρείες θα μοιράζονται το ίδιο κέρδος έως ότου οι ετήσιες πωλήσεις της θεραπείας δια του στόματος φτάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πωλήσεις της ενέσιμης έκδοσης φτάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά τα έσοδα θα διαιρεθούν 65% για τη Gilead και 35% για την MSD .
1,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV αναφέρθηκαν παγκοσμίως το 2019 και 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
ΠΗΓΗ: Reuters, Biospace