Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να δημιουργήσουν πάντως προβλήματα στον οργανισμό και να αυξήσουν την επικινδυνότητα των μυκητιάσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και κατόπιν να προκαλέσουν μόλυνση στο αίμα η οποία είναι ιδαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή.
Ο μύκητας Candida είναι ένας μύκητας που προκαλεί συχνά μυκητιασικές λοιμώξεις στους ανθρώπους και μπορεί επίσης να μολύνει και το αίμα και να οδηγήσει σε καντιντίαση. Το θέμα είναι ότι η καντιντίαση είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και τα αντιβιοτικά σύμφωνα με νέα μελέτη μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Όταν παίρνουμε αντιβιοτικά «σκοτώνουμε» κάποια καλά βακτήρια του εντέρου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μύκητες και στο έντερο όμως όπως η Candida και να αναπτυχθεί. Αν τα έντερα κάποιου είναι κατεστραμμένα από την χημειοθεραπεία ή το χειρουργείο, τότε ο μύκητας αυτός μπορεί να περάσει στον ιστό του αίματος και να προκαλέσει νέα μόλυνση.
Παρόλα αυτά, ο πιο συνηθισμένος τρόπος να πάθει κανείς καντιντίαση είναι περισσότερο το δέρμα και όχι τόσο το έντερο. Δηλαδή είναι πιο σύνηθες να περάσει η μόλυνση στο αίμα από το δέρμα παρά στο έντερο. Οι ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο με καθετήρα μπορεί να μολυνθούν με την «επιθετική» καντιντίαση ειδικά αν λαμβάνουν αντιβιοτικά.
Στη νέα μελέτη που έγινε όπως αναφέρει η Rebecca A. Drummond ερευνήτρια στο τμήμα Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας,στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ εξηγεί με άρθρο της στο Conversation ότι οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση των αντιβιοτικών με τις μολύνσεις όπως είναι η καντιντίαση. Αυτό εξετάστηκε στα ποντίκια στα οποία και έδωσαν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος και κατόπιν τα μόλυναν με Candida. Η σύγκριση που έγινε με μια άλλη ομάδα ποντικιών που είχε μολυνθεί επίσης με τον μύκητα Candida αλλά δεν είχε λάβει κάποιο κοκτέιλ αντιβιοτικών.
Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι η αγωγή με τα αντιβιοτικά που έδωσαν στα ποντίκια τα αρρώστησε ακόμα περισσότερο όταν μολύνθηκαν με τον μύκητα. Στην λοίμωξη από μύκητα είναι φυσιολογικό τα νεφρά να γίνονται στόχος της μόλυνσης και έτσι τα ποντίκια αρρώστησαν ακόμα περισσότερο γιατί τα νεφρά σταμάτησαν να λειτουργούν. Δεν ήταν αυτό το πρόβλημα όμως εδώ. Παρόλο που τα αντιβιοτικά επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας των ποντικιών φάνηκε ότι έλεγχαν την λοίμωξη από μύκητα στα νεφρά όπως ακριβώς και συνέβη και στα ποντίκια που δεν έπαιρναν αντιβιοτικά. Το θέμα είναι αν έτσι έχουν τα πράγματα τι είναι αυτό που χειροτέρεψε την υγεία τους;
Όπως φάνηκε τα αντιβιοτικά προκάλεσαν πρόβλημα στην αντιμυκητισιακή απόκριση και ειδικά στα έντερα. Τα αντιβιοτικά προκάλεσαν στα ποντίκια μεγαλύτερα επίπεδα μόλυνσης στα έντερα σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία. Το αποτέλεσμα ήταν αυτα βακτήρια του εντέρου να «ξεφύγουν» στο αίμα. Έτσι, τα ποντίκια που είχαν λάβει αντιβιοτικά είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο την βακτηριακή όσο και την μυκητισιακή μόλυνση. Αυτό τα έκανε ακόμα περισσότερο άρρωστα σε σχέση με τα ποντίκια τα οποία δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά.
Για να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ανοσοκύτταρα στο έντερο για μάθουν πως ακριβώς επηρεάζουν τα αντιβιοτικά την αντιμυκητιασική απόκριση. Τα ανοσοκύτταρα στο έντερο κάνουν τις μικρές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες να λειτουργούν ως «μηνύματα» για τα κύτταρα. Για παράδειγμα, οι κυτοκίνες που ονομάζονται IL-17 και GM-CSF βοηθούν τα ανοσοκύτταρα να αντιμετωπίζουν την μυκητιάσεις. Όπως παρατήρησαν τα αντιβιοτικά μείωσαν το επίπεδο των κυτοκινών στο έντερο, το οποίο και θεωρείται ότι είναι μέρος του λόγου που τα ποντίκια που πήραν αντιβιοτικό δεν μπορούσαν να ελέγξουν τη μόλυνση των κυτοκινών στα έντερα ή να σταματήσουν τη φυγή των βακτηρίων.
Η λύση στο πρόβλημα
Κάποιες από αυτές τις κυτοκίνες μπορούν να δίνονται στους ασθενείς ως ενισχυτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των μολύνσεων. Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν όντως αυτό θα ήταν αποτελεσματικό για τους ασθενείς που έπαιρναν ήδη αντιβιοτικά και παρατήρησαν ότι μετά τη χορήγησή τους ήταν λιγότερο άρρωστοι.
Επίσης, ανακάλυψαν ότι η βανκομυκίνη πρόκειται για ένα αντιβιοτικό το οποίο χορηγείται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έκανε τα ποντίκια ακόμα πιο άρρωστα μετά από τη μόλυνση με μύκητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βανκομυκίνη αφαιρεί τα βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι αναγκαίο ώστε να δοθούν οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα για να φτιάξει IL-17.
Το θέμα είναι αν αυτά τα ευρύματα έχουν αντίκρυσμα στους ανθρώπους. Η ανάλυση που έγινε στο ιστορικό των ασθενών δείχνει πως όντως υπάρχει συσχέτιση. Εξετάστηκε μια μεγάλη βάση δεδομένων σε αρχεία νοσοκομείων και παρατήρησαν ότι παρόμοια βακτήρια/μύκητες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στον άνθρωπο τα ίδια θέματα αν είχε λάβει αντιβιοτικά. Έτσι, επειδή ακριβώς η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι πλέον ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι τώρα ακόμα πιο σημαντικό από ποτέ να λαμβάνουμε αντιβιοτικά με σύνεση.