Δεκάδες ήταν τα σκευάσματα τα οποία έλαβαν θετική γνωμοδότηση για να κυκλοφορήσουν στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) την περασμένη χρονιά. Μεταξύ αυτών και 30 νέες δραστικές ουσίες.
Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση του φορέα, το 2019 οι θετικές γνωμοδοτήσεις ανήλθαν στις 66, 30 εκ των οποίων αφορούσαν νέες δραστικές ουσίες. Ο ΕΜΑ έδωσε πράσινο φως σε 7 ορφανά φάρμακα, δηλαδή θεραπείες που αφορούν σπάνιες παθήσεις, 5 βιο-ομοειδή (φάρμακα που προσομοιάζουν αντίστοιχα βιολογικά φάρμακα αναφοράς), ενώ προχώρησε και σε 3 ταχείες αξιολογήσεις για πρόωρη πρόσβαση.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και εποπτεία των φαρμάκων, τόσο ανθρώπινης χρήσης όσο και κτηνιατρικών, για το όφελος της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωμοδοτεί θετικά ή αρνητικά για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της δίνει το τελικό «πράσινο φως».
Τα περισσότερα από τα σκευάσματα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση το 2019 ήταν αιματολογικές θεραπείες, 16 στον αριθμό, ενώ ο ΕΜΑ είπε «ναι» σε 6 ογκολογικές θεραπείες, πέντε εκ των οποίων αφορούσαν νέες δραστικές ουσίες. Ωστόσο, στη λίστα με τα φάρμακα περιλαμβάνονται και θεραπείες για λοιμώξεις, νευρολογικές, ψυχιατρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις κοκ. Στο πλαίσιο της ταχείας αξιολόγησης θετική γνωμοδότηση έλαβε και θεραπεία για την οξεία μυελογενή λευχαιμία.
Ο EMA ενέκρινε όμως και μια σειρά φαρμάκων ως θεραπείες που συμβάλλουν στην πρόοδο της ιατρικής και της δημόσιας υγείας, εισάγοντας νέες θεραπευτικές ευκαιρίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων. Μεταξύ αυτών είναι μια ογκολογική θεραπεία για συμπαγείς όγκους, μια θεραπεία υποκατάστασης για την εξάρτηση στα οπιοειδή, ένα αντίδοτο αντιπηκτικού, ένα φάρμακο για επιληπτικές κρίσις και μια δραστική ουσία προερχόμενη από την κάνναβη, την πρώτη του είδους της που έλαβε θετική γνωμοδότηση με κεντρικές διαδικασίες της Ε.Ε.. Ακόμη μια θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία (στο πλαίσιο της διαδικασίας πρόωρης πρόσβασης), μια δια στόματος θεραπείας συνοδευτικής της ινσουλίνης, αλλά και η πρώτη θεραπεία για σοβαρές υπογλυκαιμίες που μπορεί να χορηγηθεί χωρίς ένεση σε διαβητικούς ασθενείς ηλικίας άνω των 4 ετών.
Τον Οκτώβριο η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του EMA (CHMP) πρότεινε την έγκριση υπό συνθήκες για κυκλοφορία στην Ε.Ε, του πρώτου εμβολίου για την ενεργό ανοσοποίηση ατόμων άνω των 18 ετών έναντι του ιού του Ebola, επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Σε τέσσερις περιπτώσεις ο EMA εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση, ενώ 12 φάρμακα απέσυραν τις αιτήσεις τους.