Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τον εμβολιασμό ανθρώπων. Η ΕΕ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με ορισμένους να ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εμβολιάζονται μόνο με το εμβόλιο της Pfizer. Μόλις χθες εγκρίθηκε αυτό της Moderna, με το οποίο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από την επόμενη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Söder και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Uğur Şahin, επέκριναν την Επιτροπή ότι δεν αγόρασε αρκετό από το εμβόλιο της BioNTech / Pfizer, το πρώτο που εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Η Επιτροπή απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από επτά παραγωγούς με συμμετοχή των κρατών μελών καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
«Δεν νομίζω ότι το ζήτημα είναι πραγματικά ο αριθμός των εμβολίων, είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διάθεσης. Το κρίνουμε όλοι σαν να έχει τελειώσει αυτή η καμπάνια. Στην πραγματικότητα, η καμπάνια μόλις ξεκινά» δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Eric Mamer.
Σίγουρα ήταν μια αργή αρχή. Οι χώρες της ΕΕ έχουν εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους συλλογικά, αλλά οι αριθμοί διαφέρουν δραστικά μεταξύ των χωρών. Ακόμη και η Γερμανία, που έχει εμβολιάσει 265.000 άτομα - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ - μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, απέχει ακόμη από τις 1,3 εκατομμύρια δόσεις που διαθέτει.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους και οι ΗΠΑ περισσότερα από 4 εκατομμύρια. Ωστόσο και οι δύο χώρες ξεκίνησαν με προβάδισμα κάποιων εβδομάδων και αντιμετωπίζουν τα δικά τους ζητήματα (για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσιμες 13,2 εκατομμύρια δόσεις).
Μήπως η Ε.Ε. αγόρασε λίγες δόσεις;
Κάποιοι, πάντως, κατηγορούν την ΕΕ ότι υπέγραψε συμφωνία για λίγες δόσεις εμβολίων. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Αρχικά, πρέπει να αναλογιστεί κάποιος ότι οι περισσότερες από τις συμφωνίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές Αυγούστου
Τότε, κανείς δεν ήξερε ποια από τις εταιρίες θα έκοβε πρώτη το νήμα. Συνεπώς, δεν μπορούσαν να αγοράσουν όλα τα εμβόλια από μία μόνο εταιρία ούτε βέβαια να αγοράσουν από κάθε εταιρία τόσα εμβόλια όσο και ο πληθυσμός της Ε.Ε.
Γι αυτό, αγόρασαν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια από κάθε μία από τις πιο φερέλπιδες εταιρίες. Τώρα έχουν εγκριθεί εμβόλια από δύο εταιρίες και έπονται και από άλλες δύο. Όταν θα έχουν εγκριθεί τα εμβόλια όλων των εταιριών, θα είναι επαρκείς οι ποσότητες.
Καθυστερήσεις στην παραγωγή και κακός προγραμματισμός
Ο αργός εμβολιασμός στην Ε.Ε. οφείλεται σε καθυστερήσεις στην παραγωγή των εμβολίων, μια πιο ουσιαστική αλλά γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης και στον κακό προγραμματισμό σε πολλά κράτη μέλη. Μόλις το εμβόλιο BioNTech / Pfizer είχε την έγκριση της ΕΕ, οι εταιρείες χρειάστηκε να το παράξουν και οι χώρες έπρεπε να το αξιοποιήσουν. Σε αυτούς τους 2 τομείς βλέπουμε προβλήματα τώρα.
Η BioNTech / Pfizer δεν μπόρεσε να παράσχει τα 12,5 εκατομμύρια εμβόλια που υποσχέθηκε στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2020, κυρίως λόγω ζητημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Şahin, είπε στον Der Spiegel ότι πρέπει να εγκριθούν περισσότερα εμβόλια, ενώ η εταιρεία αυξάνει την παραγωγική ικανότητα.
«Δεν φαίνεται καλό - εμφανίζεται μια τρύπα επειδή υπάρχει έλλειψη άλλων εγκεκριμένων εμβολίων και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας εμβόλιο», είπε.
Όσον αφορά τη χρήση εμβολίων, οι περισσότερες χώρες ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου σε μια συμβολική κίνηση και μία επίδειξη αλληλευγγυης (Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία ξεκίνησαν μια ημέρα νωρίτερα). Κάποιες χώρες όμως δεν ήταν προετοιμασμένες και δεν είχαν οργανώσει ακόμα επαρκώς το σχέδιο εμβολιασμού τους.
Η Ολλανδία δεν θα έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό μέχρι αυτήν την εβδομάδα, με τον υπουργό Υγείας Hugo De Jonge να λέει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι νόμιζαν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα ήταν το πρώτο εγκεκριμένο. «Ίσως αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά», έγραψε σε επιστολή του στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Πολλοί άλλοι ήταν απίστευτα αργοί, ιδίως η Γαλλία , η οποία είχε εμβολιάσει μόνο 138 άτομα από τις 30 Δεκεμβρίου.
Διαφορετική η έγκριση εμβολίων του ΕΜΑ από της Βρετανίας και του FDA
Οι καθυστερήσεις στη χορήγηση εμβολίων, οφείλεται επίσης, στον τρόπο λειτουργίας της ρυθμιστικής αρχής της Ευρώπης (ΕΜΑ) συγκριτικά με τον αντίστοιχο της Βρετανίας (MHRA) και της Αμερικής (FDA). Αρχικά, η Ευρώπη άργησε να εγκρίνει τα εμβόλια της πολύ περισσότερο από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, διότι δεν ήθελε να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι βιάζεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τους φόβους για την ασφάλεια του εμβολίου.
Διαρκεί επίσης περισσότερο, διότι απαιτεί είσοδο από κάθε χώρα της ΕΕ. Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Ιταλία πίεσαν σε μεγάλο βαθμό την Ε.Ε για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας όλο τον Δεκέμβριο, καθώς έβλεπαν Βρετανούς και Αμερικανούς να εμβολιάζονται. Ο EMA προώθησε τις ημερομηνίες σύστασής του και η Επιτροπή βελτίωσε τη διαδικασία έγκρισής της αλλά φαίνεται πιθανό ότι η διαδικασία της ΕΕ θα συνεχίσει να διαρκεί περισσότερο καθώς άλλες χώρες εκδίδουν άδειες έκτακτης ανάγκης.
ΠΗΓΗ: Politico