Αποφασισμένη να φέρει εντός του Σεπτεμβρίου δύο βασικές αλλαγές στη φαρμακευτική δαπάνη εμφανίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Παρά τις ενστάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες κυρίως σε ό,τι αφορά τον επαναπροσδιορισμό του επιμερισμού του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης, το Υπουργείο φέρεται να επιμένει στο σχεδιασμό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του τέλους εισόδου 25%, της υποχρεωτικής έκπτωσης που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επιπροσθέτως σε όλες τις άλλες επιβαρύνσεις τα πρώτα 2 χρόνια κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου. Αυτή η επιβάρυνση, σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις, φόρους και μηχανισμούς επιστροφών, δημιουργεί αναχώματα στην είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας.
Η ρύθμιση είχε ενταχθεί στο τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που είχε πάει προς ψήφιση, αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του News4Health. Πρόκειται, όμως, να επανέλθει.
Μαζί της αναμένεται να έρθει και μια άλλη σημαντική αλλαγή, η οποία όμως έχει συνοδευτεί με σοβαρές ενστάσεις. Ο λόγος για τον επιμερισμό του clawback, του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, που κάθε χρόνο καταγράφει όλο και μεγαλύτερη αύξηση. Θυμίζουμε πως το clawback της δαπάνης των φαρμάκων που διατίθενται εκτός νοσοκομείων, στα ιδιωτικά φαρμακεία κυρίως δηλαδή, διαμορφώνεται στα 458 εκατ. ευρώ για το α' εξάμηνο, από 360 εκατ. ευρώ πέρσι, όπως ανέφερε σε επιστολή στον Β. Κικίλια ο ΣΦΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News4Health.
Αν η πορεία της δαπάνης συνεχιστεί εκτιμάται πως το clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ για το 2020, όταν το 2019 διαμορφώθηκε στα 786,5 εκατ. ευρώ.
Στα σχέδια του Υπουργείου είναι η «συνταγή» 90/10, που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% σχετίζεται με την αύξηση του τζίρου της κάθε εταιρείας, να μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Μάλιστα, επρόκειτο από το 20%, να εξαιρεθούν γενόσημα και φάρμακα off-patent, όσα δηλαδή έχουν χάσει την πατέντα τους.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) είχε επισημάνει την πιθανή παγίδα στην αλλαγή αυτή, ιδίως με τη σύνδεση της με την κατάργηση του 25% και τις εξαιρέσεις γενοσήμων και off-patent. Κατά το Σύνδεσμο, η ανακατανομή αυτή του clawback δεν δημιουργεί απλά συνθήκες άνισης μεταχείρισης, αλλά είναι και απρόβλεπτη για τα νέα φάρμακα.
Η «συνταγή» 80/20 φαίνεται πως δεν αλλάζει, αλλά ασαφές είναι προς το παρόν αν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα φέρει μαζί και τις παραπάνω εξαιρέσεις.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως την ανεξέλεγκτη πορεία της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, που καταδεικνύει την ανάγκη για αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα, ώστε να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, ο ΣΦΕΕ έχει ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο. Μέχρι στιγμής σχετικό ραντεβού δεν έχει προγραμματιστεί...