Συνεχίζει να σκαρφαλώνει η συνολική επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών για τα φάρμακα που διατίθενται εκτός νοσοκομείων. Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 721 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Οι πληροφορίες για νέα αύξηση του clawback, του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, επιβεβαιώνονται και επισήμως, από την 5η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα το έγγραφο, το πρώτο εξάμηνο του 2020 η επιβάρυνση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε clawback και rebate, τις υποχρεωτικές εκπτώσεις, είναι αυξημένη κατά 114,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το περσινο αντίστοιχο διάστημα.
Ειδικότερα, το clawback α' εξαμήνου του έτους υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 460 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε για rebate ανήλθε σε 261,7 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό ποσό των επιβαρύνσεων εκτιμάται σε 721.700.000 ευρώ.
Η 5η Τροποποίηση του 2019 βεβαίωνε rebate της φαρμακευτικής δαπάνης για το περσινό πρώτο εξάμηνο ύψους 250.289.066 ευρώ, ενώ το clawback υπολογιζόταν στα 357 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές σχετικές επιβαρύνσεις να ξεπερνούν πάνω από τα 607 εκατ. ευρώ.
Το Σεπτέμβριο οι αλλαγές στο Φάρμακο
Αποφασισμένη να φέρει εντός του Σεπτεμβρίου δύο βασικές αλλαγές στη φαρμακευτική δαπάνη εμφανίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Παρά τις ενστάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες κυρίως σε ό,τι αφορά τον επαναπροσδιορισμό του επιμερισμού του
clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης, το Υπουργείο φέρεται να επιμένει στο σχεδιασμό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του τέλους εισόδου 25%, της υποχρεωτικής έκπτωσης που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επιπροσθέτως σε όλες τις άλλες επιβαρύνσεις τα πρώτα 2 χρόνια κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου. Αυτή η επιβάρυνση, σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις, φόρους και μηχανισμούς επιστροφών, δημιουργεί αναχώματα στην είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας.
Η ρύθμιση είχε ενταχθεί στο τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που είχε πάει προς ψήφιση, αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του News4Health. Πρόκειται, όμως, να επανέλθει.
Μαζί της αναμένεται να έρθει και μια άλλη σημαντική αλλαγή, η οποία όμως έχει συνοδευτεί με σοβαρές ενστάσεις. Ο λόγος για τον επιμερισμό του clawback, του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, που κάθε χρόνο καταγράφει όλο και μεγαλύτερη αύξηση. Θυμίζουμε πως το clawback της δαπάνης των φαρμάκων που διατίθενται εκτός νοσοκομείων, στα ιδιωτικά φαρμακεία κυρίως δηλαδή, διαμορφώνεται στα 458 εκατ. ευρώ για το α' εξάμηνο, από 360 εκατ. ευρώ πέρσι, όπως ανέφερε σε επιστολή στον Β. Κικίλια ο ΣΦΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News4Health.
Αν η πορεία της δαπάνης συνεχιστεί εκτιμάται πως το clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ για το 2020, όταν το 2019 διαμορφώθηκε στα 786,5 εκατ. ευρώ.
Περισσότερα εδώ.