Από σήμερα (1/9) η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι μόνο ηλεκτρονική.
Σε αυτήν θα αναγράφεται η συγκεκριμένη νόσος για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και η δοσολογία.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.
Εφαρμογή του νόμου μετά από αναβολές
Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε στις 11/6 αλλά λόγω πρακτικών προβλημάτων δεν εφαρμόστηκε κατευθείαν.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) λίγες μέρες μετά τη ψήφισή του, η εφαρμογή του νόμου αναβλήθηκε. Οι λόγοι ήταν πρακτική, σύμφωνα με τον ΠΦΣ.
Η αδυναμία προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και η έλλειψη ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι).
Λύνει ένα τεράστιο πρόβλημα
Η τελική εφαρμογή του νόμου έστω και καθυστερημένα λύνει το τεράστιο πρόβλημα της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών ικανοποιώντας το αίτημα των ιατρικών συλλόγων.
Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας και η εφαρμογή της μπορεί να βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, η οποία θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στην υπερκατανάλωσή τους.
Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή και ζητούν από τους πολίτες να είναι τυπικοί στην προσκόμιση συνταγής όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο και να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται απαραίτητο.
Θυμίζουμε ότι Ο ΙΣΘ και ο ΦΣΘ είχαν υποδεχθεί με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση σχολιάζοντας ότι «αποτελεί μια κατάκτηση όλων των επιστημόνων υγείας». Παράλληλα, κάλεσαν τον κόσμο «να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο εκεί που κρίνεται απαραίτητο, για το καλό όλων μας»
«Η Ελλάδα θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με τραγική συνέπεια εκατοντάδες συνάνθρωποι μας να χάνουν ετησίως τη ζωή τους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, εξαιτίας των αντιβιοτικών που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανκοίνωσή του στο παρελθόν ο ΠΙΣ.