Νόμος του κράτους είναι πλέον το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνονται δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και άλλες διατάξεις, όπως αυτές που αφορούν στο Φάρμακο και οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς εκφράζονται φόβοι για τις επιπτώσεις τους στην καινοτομία και στα νέα φάρμακα.
Θετική αλλαγή η κατάργηση του τέλους εισόδου 25%, για τα νέα φάρμακα, μια υποχρεωτική έκπτωση που κατέβαλαν τα νέα φάρμακα τα πρώτα δύο έτη της κυκλοφορίας τους. Ένα μέτρο που το μόνο που κατάφερε είναι η δραστική καθυστέρηση εισόδου νέων φαρμάκων και σίγουρα δεν επέφερε τα αναμενόμενα έσοδα.
Μεταξύ των διατάξεων που ψηφίστηκαν, όμως, είναι και η ακανθώδης ρύθμιση για τις αλλαγές στην κατανομή του clawback, οι οποίες όμως ψηφίστηκαν αφού εισήχθησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Η διάταξη αφορά στην ανακατανομή του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης δηλαδή, εξαιρώντας ταυτόχρονα τα γενόσημα και τα off-patent (εκτός προστασίας) φάρμακα από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης.Για τις εταιρείες αποτελεί άλλημια στρέβλωση, καθώς πολλαπλασιάζει το ποσό που καλούνται να πληρώσουν και το βάρος καλούνται να το σηκώσουν λιγότερες επιχειρήσεις.
Αρχικά, η διάταξη δεν προσδιόριζε ποια φάρμακα αφορούν οι αλλαγές αφήνοντας εκτεθειμένα στον κίνδυνο ακόμη και απόσυρσης απαραίτητα νοσοκομειακά φάρμακα!
Έτσι, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτιώσεις της διάταξης, διευκρινίζοντας πως οι αλλαγές στην κατανομή του clawback αφορούν μόνο τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, δηλαδή φάρμακα που διατίθενται κυρίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Βασικό αγκάθι της διάταξης, βέβαια, ήταν η προτεινόμενη αναδρομική ισχύς της από 1/1/2020. Αφενός, η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου τον 9ο μήνα του έτους, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, ενισχύει και την έλλειψη προβλεψιμότητας που είναι αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά ζητούσε αν το μέτρο πάει προς ψήφιση τουλάχιστον να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2021, τελικώς η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μετάθεση της έναρξης ισχύος αναδρομικά μεν, αλλά από 1η Ιουλίου.