Ψηφίζεται απόψε το σχέδιο νόμου για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, στο οποίο εντάχθηκαν και διατάξεις που αφορούν στη φαρμακευτική πολιτική. Μεταξύ αυτών και το άρθρο 33, που προβλέπει την ανακατανομή του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης δηλαδή, εξαιρώντας ταυτόχρονα τα γενόσημα και τα off-patent (εκτός προστασίας) φάρμακα από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης. Πρόκειται για ρύθμιση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο χώρο του Φαρμάκου, με τις εταιρείες του κλάδου να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνουν οι αλλαγές στο Φάρμακο για καινοτομία, ασθενείς, επιχειρήσεις – Υπόμνημα ΣΦΕΕ στη Βουλή
Το άρθρο 33 αναθεωρεί τον τρόπο υπολογισμού του clawback εξαιρώντας ταυτόχρονα τα γενόσημα και off-patent (εκτός προστασίας) φάρμακα από τον υπολογισμό του τμήματος ανάπτυξης του clawback. Για τις εταιρείες αποτελεί άλλη μια στρέβλωση, καθώς πολλαπλασιάζει το ποσό που καλούνται να πληρώσουν και το βάρος καλούνται να το σηκώσουν λιγότερες επιχειρήσεις.
Οι επιπτώσεις αφορούν τόσο τα νέα φάρμακα που θα πρέπει να εισέλθουν στη χώρα, όσο και φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται. Μάλιστα, η διάταξη δεν προσδιόριζε ποια φάρμακα αφορούν οι αλλαγές αφήνοντας εκτεθειμένα στον κίνδυνο ακόμη και απόσυρσης απαραίτητα νοσοκομειακά φάρμακα!
Έτσι, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτιώσεις της διάταξης, διευκρινίζοντας πως οι αλλαγές στην κατανομή του clawback αφορούν μόνο τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα, δηλαδή φάρμακα που διατίθενται κυρίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Βασικό αγκάθι της διάταξης, βέβαια, ήταν η προτεινόμενη αναδρομική ισχύς της από 1/1/2020. Αφενός, η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου τον 9ο μήνα του έτους, πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, ενισχύει και την έλλειψη προβλεψιμότητας που είναι αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά ζητούσε αν το μέτρο πάει προς ψήφιση τουλάχιστον να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2021, τελικώς η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μετάθεση της έναρξης ισχύος αναδρομικά μεν, αλλά από 1η Ιουλίου.
Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Υγείας έφερε και τη διάταξη με την οποία καταργείται το τέλος εισόδου 25%, που κατέβαλαν ως υποχρεωτική έκπτωση τα νέα φάρμακα τα δύο πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας τους. Η κατάργηση του αποτελούσε πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και την απόφαση της κυβέρνηση χαιρέτησαν οι φορείς εκπροσώπησης τους.
Επιστολή Φαρμακευτικών εταιρειών σε Μητσοτάκη
Στον Πρωθυπουργό στράφηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητώντας την παρέμβαση του προκειμένου να μην προχωρήσουν αλλαγές που πλήττουν την καινοτομία και το φάρμακο.
Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εντάξει τις διατάξεις που σχετίζονται με το φάρμακο σε ΠΝΠ, που κατατέθηκε προς κύρωση ως σχέδιο νόμου στη Βουλή, παρά τις έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας εκ των ρυθμίσεων στην καινοτομία και τα νέα φάρμακα.
Όπως είχε γράψει το News4Health, η διάταξη θεσπίζει εξαιρέσεις από τη «συνταγή» κατανομής του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα εξαιρούνται όλα τα γενόσημα και τα off-patent φάρμακα, τα φάρμακα δηλαδή που έχει λήξει η πατέντα τους και άλλες εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν γενόσημα τους. Ο ίδιος ο τρόπος υπολογισμού στόχος είναι να μεταβληθεί από 90/10, που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 10% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη, να μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα.
Εξ αρχής οι αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες ήταν έντονες, καθώς προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις των αλλαγών αυτών στην καινοτομία και την πρόσβαση των πολιτών σε νέες θεραπείες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.