Επίσημη πρώτη συνάντηση με τους τέσσερις φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες είχε σήμερα Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας και όπως ήταν αναμενόμενο το «αγκάθι» της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, το γνωστό clawback, μονοπώλησε τη συζήτηση, που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα.
Ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έχει αποφασίσει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση όλων όσων αφορούν στη φαρμακευτική πολιτική, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Phrma Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
Η ανάγκη ελέγχου της ξέφρενης πορείας του clawback στο φάρμακο, που συνεχίζεται παρά τις όποιες προσπάθειες επιβράδυνσης της, αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health.
Το 2021 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η υπέρβαση της δαπάνης φαίνεται να έχει ξεφύγει περαιτέρω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με το νοσοκομειακό φάρμακο να έχει σημαντική επιβάρυνση, πιθανόν απότοκη της μεγάλης χρήσης φαρμάκων στις ΜΕΘ λόγω COVID-19. Ακόμη και εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν μέσω της διαπραγμάτευσης για κατηγορίες φαρμάκων, στο πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών, κινδυνεύουν να μη φανούν στη δαπάνη του 2020, αλλά θα μεταφερθούν το επόμενο έτος.
Άλλωστε, η μείωση του clawback αποτελεί και μια από τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης. Αν δεν επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, κατά αναλογία.
Ωστόσο, αυτό που έγινε σαφές προς κάθε κατεύθυνση από τον Υπουργό Υγείας χθες βέβαια είναι πως δεν πρόκειται να μπουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Φάρμακο.
Θα επιδιωχθεί, αντιθέτως, η μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης με κάθε άλλο τρόπο, υλοποιώντας όλα τα δυνατά μέτρα. Μόνο αν όλα τα άλλα αποτύχουν ή αν κριθεί πως, σε συγκεκριμένα θεραπευτικά πεδία ή φαρμακευτικές κατηγορίες, η αύξηση της δαπάνης είναι μονόδρομος, τότε θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ή θα βρεθούν τα χρήματα.
Η ανάγκη προσδιορισμού της πραγματικής δαπάνης, θα επιτρέψει να αναγνωριστούν και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν για τονέλεγχο της, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αλλά και η πληρέστερη αξιοποίηση των διαπραγματεύσεων, όλα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Μόνο αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ελέγχου της δαπάνης και υπάρχει ακόμη σημαντική υπέρβαση θα μπορεί να χαρακτηριστεί ένας προϋπολογισμός υποχρηματοδοτούμενος.
Για τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, βέβαια, η αύξηση της δαπάνης είναι πρακτικά αναπόφευκτη, καθώς υπάρχουν και ανελαστικές αιτίες, όπως η εισαγωγή νέων θεραπειών υψηλής τεχνολογίας, αλλά και η γήρανση του πληθυσμού. Αλλά γνωρίζουν καλά πως υπάρχουν και εργαλεία που μπορούν να συνδράμουν στον εξορθολογισμό της δαπάνης και παραμένουν αναξιοποίητα.
Σε ό,τι αφορά δε, την αύξηση της δαπάνης ανάλογα με τη άνοδο του ΑΕΠ, πρόβλεψη που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Πλεύρης φέρεται να ανέφερε ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί ενδελεχώς.
Το επόμενο διάστημα για το Φάρμακο
Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί στις αποφάσεις, η προσπάθεια θα γίνει με τη συνεργασία όλων και πως δεν επιδιώκει «να κρυφτεί πίσω» από το clawback σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική. Έτσι, μετά τη σημερινή συνάντηση γνωριμίας, το επόμενο διάστημα, πιθανόν εντός 15νθημέρου, θα συναντηθεί με κάθε φορέα της φαρμακοβιομηχανίας ξεχωριστά για να συζητήσουν αναλυτικά τις θέσεις τους γύρω από φαρμακευτική πολιτική.
Στόχος είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις να παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των εταιρειών στα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν την επόμενη χρονιά. Αντιθέτως, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει να τεθούν σε εφαρμογή το 2022, χρονιά που άλλωστε θα πρέπει να μειωθεί το clawback κατά 50 εκατ. ευρώ.