Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συνολικά 125 σκευάσματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύτηκε στις 20/06, παρατηρείται έλλειψη 59 σκευασμάτων στο δίκτυο των φαρμακείων, 11 νοσοκομειακών και 1 εμβολίου. Σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 54.
Ο κατάλογος του ΕΟΦ
Μεταξύ των σκευασμάτων που λείπουν από την ελληνική αγορά, εντοπίζονται ελλείψεις σε φάρμακα για τον διαβήτη, αντιβηχικά, ψυχοτρόπα-αγχολυτικά, αντιφλεγμονώδη κ.α.
Μακροχρόνιες σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων
Νοσοκομειακά φάρμακα
Εμβόλια
Προϊόντα έκτακτης εισαγωγής
Οι κατάλογοι σε pdf ΕΔΩ
Το «σχέδιο» του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και την προάσπιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των Ελλήνων ασθενών εστιάζεται, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Για αρχή, ξεκαθαρίζεται ότι ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων.
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.
Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΦ, η απαγόρευση των εξαγωγών, αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Ελληνα ασθενή.
Σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα μέσα στην εβδομάδα
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ για την δραστική αντιμετώπιση των ελλείψεων στην χώρα, αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους.
Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων.
Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.