Σε πιλοτική λειτουργία αναμένεται να τεθεί τις επόμενες εβδομάδες η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αλυσίδα φαρμάκου θα δηλώνουν ποσότητες και αποθέματα φαρμάκων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων.
Σύμφωνα και με τους επικεφαλής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η πλατφόρμα, στην οποία υποχρέωση υποβολής θα έχουν φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία ανά τη χώρα, θα τεθείς σε πιλοτική λειτουργία τέλη Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου. Στην πιλοτική φάση θα ενταχθούν περίπου 10 με 15 φαρμακεία, σημειώθηκε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απ. Βαλτά.
Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν τις διαδικασίες, με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση για την αποφυγή γενικευμένων ελλείψεων φαρμάκων. Στην πλατφόρμα αναμένεται να συνδεθεί και το ΙΦΕΤ, ενώ αναμένεται να αποτελέσει και το μέσο ενημέρωσης του αντίστοιχου μηχανισμού θα δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος είναι το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του νέου έτους (παραγωγική φάση), αν δεν προκύψουν σοβαρά εμπόδια.
Με την ολοκλήρωση όλου του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, το οποίο θυμίζουμε θεσμοθετήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, θα είναι δυνατός ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτή αναμένεται να «κουμπώσει» και η εφαρμογή, το application για έξυπνες συσκευές, στην οποία έχει αναφερθεί ο Υπουργός Υγείας, βάσει του οποίου θα μπορούν και οι πολίτες να ενημερώνονται για τις ελλείψεις σε σκευάσματα.
Προσλήψεις
«Το θέμα είναι να στελεχωθεί επαρκώς ο ΕΟΦ ώστε να γίνεται κατάλληλα ο έλεγχος», επεσήμανε ο κ. Βαλτάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Στην επίσκεψη του στον ΕΟΦ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενίσχυσης του Οργανισμού και εξήγγειλε προσλήψεις, προκειμένου να στελεχωθούν κρίσιμες θέσεις και να αναβαθμιστεί το παραγόμενο έργο.
Ο Αντιπρόεδρος Α΄ του Οργανισμού, Διομήδης Λυμπέρης, ο οποίος ήταν και στο προηγούμενο Δ.Σ σημείωσε πως, όλοι «θα καταβάλουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ώστε να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός στον χώρο του φαρμάκου και να αναδειχθεί περαιτέρω το κύρος του Οργανισμού, όπως επιτάσσουν οι καιροί. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σημαντικές».
Ευρωπαϊκή Ένωση κατά ελλείψεων
Το θέμα των ελλείψεων ταλανίζει σχεδόν το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κομισιόν να αποφασίζει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τους, βοηθώντας τις εθνικές κυβερνήσεις στην προσπάθεια.
Έτσι, ανακοίνωσε:
- τη δρομολόγηση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εθελοντικής Αλληλεγγύης για τα φάρμακα (Οκτώβριος 2023): ο μηχανισμός επισημαίνει τις ανάγκες ενός κράτους μέλους για ένα συγκεκριμένο φάρμακο σε άλλα κράτη μέλη, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν με την αναδιανομή φαρμάκων από τα διαθέσιμα αποθέματά τους.
- έναν ενωσιακό κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων (διαθέσιμο πριν τη λήξη του 2023): μόλις καταρτιστεί, ο κατάλογος αυτός θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανάλυση της αλυσίδας εφοδιασμού επιλεγμένων φαρμάκων έως τον Απρίλιο του 2024. Η ανάλυση αυτή θα δείξει στη συνέχεια πού χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
- κανονιστικές ευελιξίες: τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν κανονιστικές εξαιρέσεις για να επιτρέπουν στα φάρμακα να φτάνουν εγκαίρως στους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της διάρκειας ζωής ή της ταχείας έγκρισης εναλλακτικών λύσεων. Το 2024 θα υπάρξει ειδική κοινή δράση για την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης τούτων των δυνατοτήτων ευελιξίας.
- κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με την προμήθεια φαρμάκων για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, οι οποίες θα εκδοθούν από την Επιτροπή έως τις αρχές του 2024.
- κοινή προμήθεια, από πλευράς της ΕΕ, αντιβιοτικών και θεραπειών για ιούς του αναπνευστικού συστήματος ενόψει του επόμενου χειμώνα.