Τη δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων ανέδειξε ως προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης από το βήμα του 27ου Συνεδρίου του Economist, χαρακτηρίζοντας το προσωπικού του στοίχημα.
«Χρειάζεται να οργανώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο νοσηλευτικό μας σύστημα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με Κέντρα Χρονίων Παθήσεων, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να ασχοληθούν με το δευτεροβάθμιο και, κυρίως, το τριτοβάθμιο επίπεδο στο έργο τους για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές ασθένειες», σημείωσε ο Υπουργός.
«Να δημιουργήσουμε κέντρα τα οποία θα παρακολουθούν τους χρόνιους πάσχοντες από όλες τις απόψεις. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ένας διαβητικός συμπολίτης μας - στην Ελλάδα έχουμε 1.200.000 (διαβητικούς)- έχει το διαβήτη, έχει πιθανά προβλήματα όρασης, έχει πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα, έχει προβλήματα ψυχολογικά και πολλά άλλα. Άρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κέντρα με αυτήν την ολιστική προσέγγιση για να μπορούν να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι καθολικά, συνολικά, για να είμαστε χρήσιμοι ως σύστημα υγείας στους ανθρώπους», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για έναν νέο τρόπο οργάνωσης των νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς συγκεκριμένους, που θα είναι αντικείμενο διαχείρισης με τρόπο ορθολογικό και υπεύθυνο, σύμφωνα με τα πρότυπα της διαχείρισης των προϋπολογισμών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Παντού διαγωνισμοί, παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «είναι ευκαιρία να βάλουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει».
Έλλειψη προσωπικού
Στην Ευρώπη λείπουν 1 εκατ. επαγγελματίες υγείας, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι το λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος υπογράμμισε πως αν αυτό το συνδέσουμε και με τη γήρανση του πληθυσμού, «η πίεση που ασκείται στα συστήματα υγείας είναι ακόμα μεγαλύτερη, πρωτοφανής θα έλεγα».
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδης οι προσλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο είναι πρωτοφανείς σε αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα το 2023 ξεπερνούν τις 5,5 με 6 χιλιάδες και το 2024 ήδη έχουν προγραμματιστεί 6,5 χιλιάδες.
«Χρειάζεται να δούμε πως θα ξανα- εκκινήσουμε το σύστημα, θα το κάνουμε πιο ευέλικτο, θα το κάνουμε πιο ελκυστικό, για να μπορέσει έτσι να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας χώρας, η οποία έχει μεγάλο όριο ηλικίας, έχει γηρασμένο πληθυσμό, έχουμε χρόνια νοσήματα και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει φύγει στο εξωτερικό», σημείωσε.
Φαρμακευτική Πολιτική
Προτεραιότητα χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας και τη διαχείριση των καινοτόμων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης. «Είναι πολύ μεγάλες οι ετήσιες αυξήσεις, λόγω ακριβώς της εισόδου στη χώρα αυτών των νέων κρίσιμων θεραπειών που έρχονται», υποστήριξε, σημειώνοντας πως η κατάσταση απαιτεί διαχείριση.
Πέραν της δέσμευσης για μείωση του clawback μέσω RRF, ο υπουργός ανέφερε πως έχει ανοίξει ο διάλογος και αυτή τη στιγμή οργανώνονται οι ομάδες, «προκειμένου να καταλήξουμε στο να αποφασίσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα σηματοδοτήσει και την άμεση πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και με τη δημιουργία μηχανισμού HTA, δηλαδή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του κόστους. Αυτά όλα θα ενταχθούν στον ΕΟΦ και μια επιτροπή διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου του ΕΟΠΥΥ. Και για τα φάρμακα που παράγονται στη χώρα θέλουμε να κάνουμε ένα expansion κι άλλο. Να μεγαλώσουμε όσο μπορούμε την Εθνική Φαρμακευτική Βιομηχανία. Είναι τύχη πραγματικά η παρουσία της στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, επιδίωξη είναι η δουλειά σε αυτές τις Επιτροπές για την αναμόρφωση της Φαρμακευτικής Πολιτικής να έχουν αποδώσει καρπούς το πρώτο 6μηνο του 2024.