Πάνω από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, παρόντος και του Υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε απόγευμα Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι το 2025 μπορεί να αποτελέσει έτος αναστροφής της πορείας των δαπανών, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που προωθούνται.
Οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ, ώστοσο έκρουσαν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη και συνεπώς η πρόσβαση των ασθενών σε νεά φάρμακα. Του ραντεβού, το οποίο επιδίωκαν καιρό τώρα οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, είχε προηγηθεί και επιστολή που έφθασε στο Μ. Μαξίμου από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations - EFPIA), στην οποία ο Lars Fruergaard Jorgensen εξέφραζε την ανησυχία του φορέα για τα υψηλά επίπεδα των υποχρεωτικών επιστροφών, ιδιαιτέρως μετά τον εκτροχιασμό του νοσοκομειακού clawback.
Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έτσι και στην επιστολή υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι που διατρέχει η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και των ίδιων των εταιρειών, λόγω της υποχρηματοδότησης του προϋπολογισμού για το Φάρμακο.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η σταδιακή εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων και ένα πλάνο που θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και φαρμακευτικών εταρειών φαίνεται να κρίνεται ικανά για να ανασχέσουν την ανοδική πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και να θέσει υπό έλεγχο το clawback. Δεν αμφισβητήθηκε, άλλωστε, πως το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών είναι δυσχερές, ωστόσο εκτιμάται ότι τα μέτρα θα αποδώσουν.
Θέμα επιπλέον χρηματοδότησης και σημαντικής αύξησης των προϋπολογισμών στο παρόν δημοσιονομικό περιβάλλον δεν φαίνεται να τίθεται, πέραν των ποσών που αντιστοιχούν στη ρήτρα του RRF και των δεσμεύσεων που φέρεται να είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση για την παράταση μιας «post RRF» ρήτρας, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας. Όπως είχε γράψει το News4Health, στα σχέδια είναι η προσθήκη ποσών ως αντιστάθμισμα του clawback για το σύνολο της διάρκειας του Συμφώνου και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό υπολογίζεται περί τα 100 εκατ. ευρώ κατ'ετος συν το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.
Η ηγεσία του Υπ. Υγείας, άλλωστε, έχει εκφράσει ικανοποίηση για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, εκτιμώντας πως το 2024 το επιβαρύνσεων για τις εταιρείες θα υποχωρήσει και πως τα προωθούμενα μέτρα θα συνεισφέρουν στον έλεγχο των υπερβάσεωβ,
Στα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται είναι η αναβάθμιση των διαδικασιών αξιολόγησης νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων ειδικά καινοτόμων, μεταξύ αυτών και η υλοποίηση φορέα HTA, αλλά και το λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας, η αποζημίωση βιοδεικτών, η συχνότητα ανατιμολόγησης, η εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η λειτουργία του ΙΦΕΤ και η αποτελεσματικότερη παροχή δεδομένων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες για την πορεία της δαπάνης.
Η εικόνα για την πορεία της δαπάνης αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει τις επόμενες ημέρες με την κοινοποίηση στις φαρμακευτικές εταιρείες των ποσών clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του 2023, καθώς και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Θυμίζουμε ότι η υπέρβαση της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα το πρώτο 6μηνο του 2023 έφθασε για πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ακόμη και το 83%!