Ακόμη μια θεσμική συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός, ενώ η ηγεσία τού Υπουργείου Υγείας δηλώνει έτοιμη να υλοποιήσει άλλες δύο σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, στόχος είναι να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες στη φαρμακευτική πολιτική το Ταμείο Καινοτομίας και το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και εταιρειών, όπως ανέφερε και ο Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Pharma Innovation Forum (PIF).
Βέβαια, ο Υπ. Υγείας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως ακόμη περιμένει το κοινό κείμενο των φορέων που εκπροσωπούν το Φάρμακο, δηλαδή ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και το PIF.
Με τον κλάδο να περιμένει «σε αναμμένα κάρβουνα» την ανακοίνωση των ποσών clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του 2023, καθώς και του πρώτου εξαμήνου του 2024, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη πως οι παρεμβάσεις που προωθούνται θα είναι ικανές να αναστρέψουν την ξέφρενη πορεία της δαπάνης.
Το θέμα της μη βιωσιμότητας των φαρμακευτικών προϋπολογισμών, με τις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές και τους κινδύνους για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες κυριάρχησε και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ΣΦΕΕ την Τετάρτη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, αλλά το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χρηματοδότησης είναι για την κυβέρνηση, ιδιαιτέρως μακρινό, πέραν της «post RRF» ρήτρας.
Αντιθέτως, το βάρος πέφτει στα διαρθρωτικά μέτρα όπως η αναβάθμιση των διαδικασιών αξιολόγησης νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), το λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας, η αποζημίωση βιοδεικτών, η συχνότητα ανατιμολόγησης, η εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η λειτουργία του ΙΦΕΤ και η αποτελεσματικότερη παροχή δεδομένων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες για την πορεία της δαπάνης.
Ωστοσο, μεταξύ των παρεμβάσεων που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στην βελτίωση της πορείας των δαπανών είναι και η αξιοποίηση των ποσών που εξοικονομηθούν από την επιβολή rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα. Βέβαια, οι όποιες αλλαγές αφορούν στο επόμενο έτος, καθώς τα «κουκιά» του προϋπολογισμού για το 2025 έχουν ήδη μοιραστεί.
Προκειμένου να καταστεί σαφές ότι προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το φάρμακο γίνεται αν και σε διαφορετική κατεύθυνση σε αυτή τη φάση από την αναζήτηση έξτρα χρηματοδότησης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ακόμη μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί, μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη, με τους επικεφαλής του Pharma Innovation Forum (PIF), ένα εξ αναβολής ραντεβού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί επίσης χθες, την ίδια μέρα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Οι εξελίξεις με την Προεδρεία της Δημοκρατίας, ωστόσο, επέβαλαν αλλαγή του προγράμματος του Πρωθυπουργού, άλλωστε και η συνάντηση με τον ΣΦΕΕ πραγματοποιήθηκε με μερικές ώρες καθυστέρηση.