Ώθηση στην προσπάθεια σύναψης ενός τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών εταιρειών επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής παρουσίασε χθες Δευτέρα, στη συνάντηση των δύο πλευρών, τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα πρέπει να οικοδομηθεί το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η εν λόγω παρουσίαση περιείχε τόσο τις δεσμεύσεις που είναι διατεθειμένη να λάβει η Αριστοτέλους στο πλαίσιο της Συμφωνίας όσο και ποιες δεσμεύσεις αναμένονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Για το Υπ. Υγείας η παράταση μιας «post RRF» ρήτρας, δηλαδή της προσθήκης σημαντικών ποσών ως αντιστάθμισμα του clawback για το σύνολο της διάρκειας του Συμφώνου, είναι στο τραπέζι, μαζί με μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα.
Η σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας, πρόταση που προήλθε από την φαρμακοβιομηχανία αλλά υιοθετήθηκε άμεσα από τον Υπ. Υγείας, Αδ, Γεωργιάδη, αναγνωρίζεται πλέον ως ένα πιθανό «όχημα» βελτίωσης του περιβάλλοντος της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα.
Εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα της περιορισμένης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, καθώς και στην ανάγκη για δημιουργίας ενός σταθερού, διαφανούς και προβλέψιμου πλαισίου, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κλάδου, αντιμετωπίζοντας τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebate) ενισχύοντας μάλιστα τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
Άλλωστε, μνημόνια συνεργασίας εφαρμόζονται ήδη σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο, τα παραδείγματα των οποίων φέρεται να παρουσίασε ο κ. Αγγελής στη χθεσινή συζήτηση.
Έτσι, δεδομένου ότι η κοινή πρόταση από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο και την οποία είχε ζητήσει ο κ. Γεωργιάδης για να εκκινήσει η διαδικασία, δεν κατέστη δυνατή, η ηγεσία του Υπ. Υγείας παρέθεσε τις δικές της προτεραιότητες για την δομή του συμφώνου συνεργασίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, το Υπ. Υγείας φέρεται να είναι διατεθειμένο να δεσμευτεί για συνέχιση της ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το φάρμακο και πέραν του 2025, έτος που σταματά τυπικά η υποχρέωση έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θυμίζουμε ότι βάσει των δεσμεύσεων έναντι του RRF για μείωση του clawback, ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός του 2024 θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 300 εκατ. ευρώ.
Για το 2025 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Δεν θα πρέπει, επίσης, να παραλείψουμε το ποσό που προστίθεται κάθε έτος ακολουθώντας την αύξηση του ΑΕΠ (περίπου 68 εκατ. ευρώ), αλλά και τα περίπου 210 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση προτίθεται να δεσμευθεί για ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα με ποσά αναλόγως αυξημένα και για τα έτη 2026 και 2027.
Πέραν των χρηματοδοτικών αυτών ενέσεων, όμως, παράμετρος του Συμφώνου Συνεργασίας είναι και τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται, όπως η αναβάθμιση των διαδικασιών αξιολόγησης νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων ειδικά καινοτόμων, μεταξύ αυτών και η υλοποίηση φορέα HTA, αλλά και το λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας, η αποζημίωση βιοδεικτών, η συχνότητα ανατιμολόγησης, η εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η λειτουργία του ΙΦΕΤ και η αποτελεσματικότερη παροχή δεδομένων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες για την πορεία της δαπάνης.
Ταυτόχρονα, βέβαια, τέθηκε από την πλευρά του Υπ. Υγείας και ένα πλαίσιο δεσμεύσεων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτό που επιδιώκεται να φέρει στη συμφωνία ο κλάδος είναι η έγκαιρη διάθεση καινοτόμων θεραπειών, με εισαγωγή των νέων φαρμάκων μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας τιμολόγησης και αποζημίωσης και όχι μέσω του ΙΦΕΤ, αλλά και με τη διάθεση κατά προτεραιότητα φαρμάκων για κρίσιμες θεραπευτικές κατηγορίες, για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Επίσης, ζητείται δέσμευση για επενδύσεις, παραγωγικές αλλά ερευνητικές, καθώς και για τη διατήρηση ικανοποιητικού αποθέματος κρίσιμων φαρμάκων, την προσαρμογή των τιμών, ενώ επιδιώκεται και η συνεργασία με στόχο να μειωθεί η προκλητή συνταγογράφηση φαρμάκων.
Μάλιστα, το πλαίσιο της συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα του περαιτέρω διαχωρισμού του προϋπολογισμού για τα φάρμακα που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η εξέλιξη αυτή είχε τεθεί ήδη από το καλοκαίρι από τον κ. Γεωργιάδη, όπως είχε γράψει τότε το News4Health, και παρά τους ενδοιασμούς από παράγοντες της αγοράς το Υπουργείου Υγείας φέρεται να προχωράει στην υλοποίηση του μέτρου.
Έτσι, προωθείται το «σπάσιμο» του εν λόγω προϋπολογισμού σε δύο κατηγορίες στα on patent, τα φάρμακα με πατέντα σε ισχύ, και στα off patent, στα οποία θα περιλαμβάνονται όσα φάρμακα αναφοράς βρίσκονται εκτός ισχύος πατέντας καθώς και τα γενόσημα.
Τέλος, προσδιορίστηκε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού για το 2024, η οποία υπολογίζεται στα 362 εκατ. ευρώ, από τα οποία 155 εκατ. ευρώ αφορούν στα νοσοκομεία, 127 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 80 εκατ. ευρώ στα ιδιωτικά φαρμακεία.