Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνάντησε σήμερα τουλάχιστον έναν εκ των φορέων που εκπροσωπούν τις εταιρείες, τον ΣΦΕΕ, όπου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, που αναμένεται να «κλείσει» η κατανομή των 300 εκατ. ευρώ.
Η κατανομή της ενίσχυσης του προϋπολογισμού
Τα 300 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που αντιστοιχεί στην υποχρέωση της χώρας να μειώσει το clawback, την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, για το 2024, το οποίο και αποφασίστηκε να προστεθεί εμπροσθοβαρώς στον προϋπολογισμό, όπως έχει γράψει το News4Health.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η «μπίλια» της κατανομής τελικά έκατσε στα 120 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν στο νοσοκομειακό φάρμακο, τα 80 εκατ. ευρώ στα φάρμακα κοινότητας και τα 100 να ενισχύσουν τα ΦΥΚ, τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να ξεκαθάρισε πως αυτή η «συνταγή» της κατανομής θα μείνει ως έχει εφόσον επιτευχθεί αύξηση του ποσοστού της διείσδυσης των γενοσήμων.
Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε 20 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που θα ενισχύουν τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα προστεθούν σε αυτή την κατηγορία.
Οικονομικότερα φάρμακα
Πάντως, τα μέτρα που λαμβάνονται από την ηγεσία του Υπουργείο Υγείας φαίνεται πως επιχειρούν να διατηρήσουν κάποιες ισορροπίες, χωρίς να εστιάζουν αποκλειστικά σε μια κατηγορία φαρμάκων, αν και οι πρώτες κινήσεις εστιάζουν και στα γενόσημα.
Στις προσπάθειες ενίσχυσης των οικονομικότερων φαρμάκων, πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες, αν όχι σήμερα, θα δημοσιευθεί Υπουργική Απόφαση με την οποία θα αποκατασταθούν στρεβλώσεις σε φάρμακα με χαμηλές τιμές. Εν ολίγοις, θα διορθωθούν προς τα πάνω οι τιμές φαρμάκων κάτω των 10 ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, η «προστασία» από το clawback που ισχύει για τα οικονομικότερα φάρμακα στο νοσοκομείο μένει, όπως είχαμε αναφέρει, αλλά περιορίζεται.
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα έως 30 ευρώ που διατίθενται στα νοσοκομεία απαλλάσσονται ή καλούνται να καταβάλλουν μέρος του clawback, του ποσού της υπέρβασης της δαπάνης δηλαδή, που διαφορετικά θα τους αναλογούσε.
Το υπόλοιπο ποσό της υπέρβασης επιμερίζεται στα υπόλοιπα φάρμακα. Εκτιμήσεις της αγοράς υπολογίζουν πως αυτό το ποσό φθάνει ακόμη και τα 70 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται, λοιπόν, να κατεβάζει το όριο της προστασίας, από τα 30 ευρώ στα 15 ευρώ.
Βιοομοειδή και ΙΦΕΤ
Όπως είχαμε αναφέρει, σαρωτικές αλλαγές στις διαδικασίες τιμολόγησης δεν προωθούνται αυτή τη στιγμή, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ευελπιστεί πως οι υπόλοιπες κινήσεις θα αποδώσουν καρπούς.
Η μόνη αλλαγή θα έχει να κάνει με τα βιοομειδή, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα τιμολογούνται στο 70% των φαρμάκων αναφοράς τους.
Αντιστοίχως, μέτρα έρχονται και για το ΙΦΕΤ. Ένα εξ αυτών προβλέπει πως φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο για περισσότερο από ένα έτος θα απαλλάσσονται από το εξωτερικό κριτήριο των 5/11 της διαδικασίας αξιολόγησης.
Θυμίζουμε πως τα φαρμακευτικά προϊόντα υπάγονται σε αξιολόγηση εφόσον αποζημιώνονται σε τουλάχιστον 5 από 11 προεπιλεγμένα κράτη-μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, το γνωστό HTA.