Οι ελλείψεις στα φάρμακα δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Ωστόσο, όπως κατέστη σαφές και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της 11μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκων, ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό πλαίσιο δημιουργούν επιπλέον εμπόδια που απαιτούν ειδικής αντιμετώπισης.
Έργο της επιτροπής, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που την δημιούργησε, είναι η παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και η διαπίστωση των ελλείψεων αυτών. Αλλά και αυτό αποδεικνύεται περίπλοκο εγχείρημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνεδρίαση, που είχε και απουσίες μεταξύ των μελών, το βασικό ζητούμενο ήταν η εξέταση της λίστας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τα 140 φάρμακα που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη, όπως έγραψε το News4Health.
Ειδικότερα, στόχος ήταν να εξεταστούν ένα προς ένα τα φάρμακα της επικαιροποιημένης λίστας, ζητώντας από τον ΕΟΦ να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα αίτια της έλλειψης, μεταξύ αυτών και στοιχεία πωλήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ο στόχος δεν επετεύχθη, καθώς το παρευρισκόμενο στέλεχος του Οργανισμού φέρεται να δήλωσε πως δεν είχε προετοιμάσει φάκελο με τα σχετικά στοιχεία.
Η συνεδρίαση διήρκησε, πάντως, 4 ώρες, ενδεικτικό του εύρους του ζητήματος.
Μεταξύ άλλων, προέκυψε η κοινή παραδοχή πως τόσο η λίστα του ΕΟΦ, όσο και όλο το σύστημα καταγραφής και ελέγχου του ελλείψεων χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Με το ισχύον σύστημα οι προϋποθέσεις για την ένταξη ενός φαρμάκου στη λίστα είναι μάλλον ασαφείς και γενικές, χωρίς να προκύπτει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό (πέραν της δήλωσης έλλειψης από τις εταιρείες που τα διαθέτουν).
Για αυτό και εκτιμάται ότι ο εν λόγω κατάλογος πιθανόν να αποκλίνει από την πραγματική εικόνα, όπως τη βιώνουν πολίτες, γιατροί και φαρμακοποιοί.
Τα παραπάνω, αλλά και μια σειρά από άλλα πρακτικά προβλήματα, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν με τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά. Η θέσπιση της πλατφόρμας αυτής, η οποία θα αξιοποιεί δεδομένα από τον ΕΟΦ, την ΗΔΙΚΑ (τη διαχειρίστρια εταιρεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) και τον ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται στα αρχικά στάδια, με το σχέδιο νόμου να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.