Η χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας έφερε, ως ένα βαθμό, ανακούφιση στις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων και οι οποίες έλαβαν σημειώματα για την καταβολή clawback που έφθανε το 83% για το πρώτο 6μηνο του 2023.
Ο Άδ. Γεωργιάδης, μαζί με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Θ. Κοντογεώργη, ανακοίνωσαν πως βρέθηκε τρόπος να μετριαστεί η επιβάρυνση για την περασμένη χρονιά. Επέμειναν, μάλιστα, ότι το 2024 κινείται σε αρκετά καλύτερο ρυθμό, παρότι οι εκτιμήσεις της αγοράς έως τώρα ανέφεραν το αντίθετο.
Τι θα γίνει με το 2023
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την ανεξέλεγκτη πορεία της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα, με την υπέρβαση να αυξάνεται διαρκώς.
Το Υπουργείο Υγείας φέρεται, ωστόσο, να εκτιμά πως οι προσπάθειες περιορισμού της υπέρβασης μέσω της διαπραγμάτευσης και των κλειστών προϋπολογισμών, αλλά και στην κεντρικοποίηση των διαδικασιών μέσω της ΕΚΑΠΥ, αποδίδει καρπούς.
Παρόλα αυτά, τα σημειώματα για το clawback της δαπάνης για τα φάρμακα των νοσοκομείων για το πρώτο 6μηνο του 2023, όχι μόνο ήρθαν με καθυστέρηση αλλά προκάλεσαν και σοκ στις εταιρείες που τα έλαβαν.
Το clawback που θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του πρώτου 6μηνου του 2023, για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, φθάνει το 83%. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μάλιστα, αγγίζει το 92%, ενώ για το σύνολο φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών υπολογίζεται στο 72%.
Όπως έγραψε το News4Health, Γεωργιάδης και Κοντογεώργης, μαζί με τον Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αρ. Αγγελή ανακοίνωσαν παρέμβαση σε τρία σημεία με στόχο τον περιορισμό της επιβάρυνσης για το 2023 και συγκεκριμένα:
- Έκτακτο κονδύλι 20 εκατ. ευρώ από το Υπ. Οικονομικών για την ενίσχυση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού.
- Προσθήκη του αποθεματικού των κλειστών προϋπολογισμών, ύψους 30-33 εκατ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που περίσσευε.
- Περιορισμό της προστασίας των φαρμάκων με τιμές κάτω των 30 ευρώ που απαλλάσσονται μερικώς ή πλήρως από το clawback.
Με τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί περιορισμός της επιβάρυνσης κατά 65 με 70 εκατ. ευρώ για το 2023, που θα επιτρέψει το συνολικό clawback να υποχωρήσει από το 83% σε περίπου 77% με 76%.
Τα σημειώματα του δεύτερου εξαμήνου του 2023, που θα υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα και θα γίνουν και σχετικές διορθώσεις σε εκείνα του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να αποσταλούν σε 5 με 6 εβδομάδες
Που θα πάει το νοσοκομειακό clawback του 2024
Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε, πάντως, βέβαιος ότι το 2024 η δαπάνη θα είναι μειωμένη συγκριτικά με την περασμένη χρονιά.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι το 2024 το ποσοστό του clawback θα είναι 15 μονάδες χαμηλότερο από του 2023, δηλαδή θα διαμορφωθεί γύρω στο 68% από 83%, βασιζόμενη στα στοιχεία για την πορεία της δαπάνης έως τώρα.
Μάλιστα, επιδιώκεται το clawback του πρώτου 6μηνου του 2024 να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να καταγραφεί και επισήμως η μείωση της επιβάρυνσης.
Ακόμη, αν και δεν έχει διευκρινιστεί η κατανομή της αύξησης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα με βάση την άνοδο του ΑΕΠ για το 2024, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στα νοσοκομεία. Ωστόσο, από τα 70 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά πέσει στο τραπέζι, στη χθεσινή συνάντηση έκανε λόγο μόνο για 50 εκατ. ευρώ.
Η δαπάνη στα νοσοκομεία αυξάνεται κατά 3% και εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ως στο τέλος της χρονιάς, όπως αναφέρθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Επίσης, για το τρέχον έτος φέρεται να καταγράφεται μείωση κατά 20 εκατ. ευρώ στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΙΦΕΤ.
Το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Εταιρειών επισημάνθηκε και σε αυτή τη συνάντηση, καθώς ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στη σταδιακή βελτίωση της εικόνας της δαπάνης και της προβλεψιμότητας και σταθερότητας της αγοράς.
Έλεγχος συνταγογράφησης
Εν τω μεταξύ, ο Υπ. Υγείας παραχωρεί σήμερα Τετάρτη στις 11:00 συνέντευξη τύπου για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης μέσω των νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ.
Ο έλεγχος της συνταγογράφησης για την αποφυγή και φαινομένων απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτή που διέπραττε το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε πρόσφατα, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση αναφέρθηκε πως αναμένεται εξοικονόμηση δαπάνης περίπου 50 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των φαινομένων απάτης κατά του ΕΟΠΠΥ.