Τον έντονο προβληματισμό των φαρμακευτικών εταιρειών για το μεγάλο αριθμό ιατρικών συνεδρίων που υλοποιούνται ετησίως στη χώρα, φέρεται να περιγράφει ο ΣΦΕΕ σε επιστολή προς τον ΕΟΦ, εκτιμώντας πως θα έπρεπε να ληφθούν πιο τολμηρά βήματα, που θα επιτρέπουν λιγότερα συνέδρια, που θα επιτελούν αποτελεσματικότερα το σκοπό τους.
Η εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΦ, Ε. Μανωλόπουλου «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΟΦ 37201/23.03.2020 Εγκυκλίου του ΕΟΦ για τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις» τέθηκε σε διαβούλευση στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως είχε γράψει το News4Health.
Με τις αλλαγές κατέστη σαφές ότι ο ΕΟΦ επιχειρεί να ρυθμίσει την επόμενη μέρα των ιατρικών συνεδρίων, όπως διαμορφώνεται μετά την πανδημία και την όλο και μεγαλύτερη αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, σε αυτές τις αλλαγές, ο ΣΦΕΕ εκφράζει τη στήριξη του, αλλά φαίνεται να εκτιμά πως είναι ευκαιρία να επανεξεταστεί ο όγκος των συνεδρίων.
«Με δεδομένη την πραγματικότητα των συνεδρίων στην Ελλάδα, με πάνω από 1000 συνέδρια το έτος, εκ των οποίων 200 (!) Πανελλήνια και πάνω από 1.100 εγγεγραμμένες επιστημονικές εταιρείες με τέσσερα χρόνια ζωής, για τις μόλις 53 αναγνωρισμένες ειδικότητες του ΚΕΣΥ, θα ανέμενε κανείς πιο τολμηρά βήματα, προς την κατεύθυνση των λιγότερων και ποιοτικότερων συνεδρίων, ώστε η δια βίου μάθηση να μην αποκλίνει του σκοπού της και να επιτελεί το έργο και τον ρόλο της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην 6σελιδη επιστολή που επισημαίνονται επιγραμματικές προτάσεις για προσθήκες και αλλαγές, ο Σύνδεσμος ζητάει μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση και εκδηλώσεων με τη μορφή Κύκλων Μαθημάτων/Σεμιναρίων. Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό, είτε διά ζώσης, είτε διαδικτυακά είτε υβριδικά και διοργανώνονται από Επιστημονικούς Υγειονομικούς Φορείς (ΕΥΦ) ή/ και νοσοκομεία, υπό μορφή κύκλου μαθημάτων/σεμιναρίων που καλύπτουν θέματα εκπαίδευσης/ επιμόρφωσης ολιστικά.
Εγγραφές και όρια εκδηλώσεων
Ανώτατο ποσό εγγραφής θα πρέπει να οριστούν τα 140 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εκτός αν ο Κύκλος είναι αποκλειστικά διαδικτυακός οπότε θα είναι μηδενικό. Γενικά, το ανώτατο όριο χορηγιών ανά φαρμακευτική εταιρεία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 3.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Σήμερα κάθε επιστημονικός φορέας μπορεί να διενεργεί έως τέσσερις επιστημονικές εκδηλώσεις ετησίως, εκ των οποίων μία πανελλήνια εκδήλωση και τρεις ακόμη οποιοδήποτε τύπου.
Προτείνεται, ο ανώτατος αριθμός να αυξηθεί στις πέντε συνολικά, εκ των οποίων, μια Πανελλήνια εκδήλωση, τρεις ακόμη οποιοδήποτε τύπου, συμπεριλαμβανομένου και του κύκλου μαθημάτων, και μία συνδιοργάνωση διεθνούς εκδήλωσης στην Ελλάδα με διεθνή και ελληνικό φορέα.
Τέτοιου είδους συνδιοργανώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, για αυτό και μια σειρά κανονιστικών περιορισμών κρίνονται απαραίτητοι από τον ΣΦΕΕ για τον έλεγχο της κατάστασης.
Έτσι προτείνεται, οι φορείς που αναλαμβάνουν την συνδιοργάνωση διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων να έχουν τουλάχιστον 4 χρόνια ζωής, αποδεδειγμένα από το καταστατικό τους, να έχουν όριο εγγραφής συνέδρων έως του ποσού των 140 ευρώ ανά σύνεδρο και να επιτρέπεται μέχρι μια συνδιοργάνωση το έτος ανά επιστημονικό φορέα.
Για επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα αποκλειστικά από ξένη εταιρεία, με επιχορηγήσεις και ελληνικής θυγατρικής και συμμετοχή Ελλήνων επαγγελματιών υγείας προτείνεται η προσθήκη και «των τοπικών αντιπροσώπων» εκτός από τις θυγατρικές εταιρείες των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα.
Όρια Χορηγιών
Σε ό,τι αφορά το ύψος των χορηγιών, ο ΣΦΕΕ ακολουθεί τον βηματισμό του Κώδικα του που προβλέπει:
Α. Για τις πανελλήνιες εκδηλώσεις, 14.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
Β. Για τις διεθνείς εσωτερικού με συνδιοργάνωση ελληνικού φορέα, 14.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπως προβλέπεται και στις πανελλαδικές εκδηλώσεις, εφαρμόζοντας το πλαίσιο του φιλοξενούντος κράτους.
Γ. Για τις ημερίδες/ διημερίδες, 3.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
Δ. Για τις επιστημονικές εκδηλώσεις άνω των 8 ωρών, 7.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ .
Διαμονή και διατροφή
Περαιτέρω, για τον ΣΦΕΕ η κάλυψη του κόστους διανυκτέρευσης των επαγγελματιών υγείας από Φαρμακευτικές Εταιρείες θα πρέπει επιτρέπεται γενικώς για τις εκδηλώσεις κάθε τύπου, μόνο εάν δικαιολογείται αντικειμενικά.
Όπως εξηγεί η επιστολή, αντικειμενικά δικαιολογημένη είναι η διανυκτέρευση όταν ο τόπος της συνάντησης απέχει από τον τόπο κατοικίας ή έδρας του επαγγελματία υγείας περισσότερο των3 ωρών, η εκδήλωση έχει ημερήσιο πρόγραμμα τουλάχιστον 1 ημέρας, διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών, και οι προϋποθέσεις αυτές συντρέχουν σωρευτικά.
Αντικειμενικά δικαιολογημένη θεωρείται επίσης η διανυκτέρευση και σε περίπτωση ενεργού συμμετοχής του επαγγελματία υγείας, όταν δηλαδή είναι ομιλητής ή συντονιστής.
Ειδικότερα, ακολουθώντας τις διατάξεις του Κώδικα του ΣΦΕΕ, στο εσωτερικό για τη διαμονή προτείνεται το όριο των 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, οριζόντια για όλη την Επικράτεια και για τη διατροφή τα 70 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Στο εξωτερικό, για τη διαμονή τα 400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και για τη διατροφή τα 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.