Το ετήσιο διεθνές φόρουμ που διοργανώνει η IFPMA, η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανίας και Ενώσεων (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations) πραγματοποιεί φέτος στη χώρα μας. Η φετινή ατζέντα επεκτείνεται σε επτά τομείς ζητημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος γύρω από την βιοϊατρική καινοτομία, και τις πολιτικές που θα πρέπει να επιδιωχθούν.
Το BCR (Biopharmaceutical CEO Roundtable), όπως ονομάζεται η συνάντηση των επικεφαλής των κορυφαίων βιοφαρμακευτικών εταιρειών διεθνώς και των διεθνών ενώσεων φαρμακευτικών εταιρειών (πχ ΣΦΕΕ από Ελλάδα και EFPIA για την Ε.Ε.), πραγματοποιεί συνήθως δύο διεθνείς συναντήσεις, μια στην Ευρώπη και μια στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Κατά τις συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται και υψηλού επιπέδου επαφές, όπως με τον Πρωθυπουργό Kishida στο Τόκιο, τον Πρόεδρο Macron στο Παρίσι Paris, τον Πρωθυπουργό Sanchez στη Μαδρίτη, κλπ. Το πλαίσιο του BCR της Αθήνας2 – 4 Απριλίου, λοιπόν, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Η βιοφαρμακευτική καινοτομία και οι προκλήσεις της εποχής αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, το οποίο απαριθμεί 35 μέλη. Μεταξύ των θεμάτων θα είναι και η ελληνική φαρμακευτική πραγματικότητα.
Συνολικά η ατζέντα απαριθμεί επτά θέματα πολιτικής διεθνούς, ως επί το πλείστον, εμβέλειας μεταξύ αυτών είναι:
Οι επόμενες πανδημίες και οι τρόποι προστασίας των εθνικών συστημάτων υγείας του πλανήτη, η μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής (AMR), αλλά και τα δεδομένα που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Ακόμη θα συζητηθούν τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) και των ρυθμιστικών τους πλαισίων, αναζητώντας τρόπους δημιουργίας ανθεκτικών, ισχυρών και αποτελεσματικών IP συστημάτων, αλλά και η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής. Αναπόφευκτα, μέρος της συζήτησης θα αφορά και στο ελληνικό πλαίσιο για την καινοτομία και συγκεκριμένα πως η χώρα μας αξιοποιεί και προωθεί την καινοτομία, οι προκλήσεις, τα εμπόδια και οι ευκαιρίες.