Περίπου μια ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης με τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέλη του ΣΦΕΕ, σκευάσματα των οποίων εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτική Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Αντικείμενο της συνάντησης με τις περίπου 25 εταιρείες, παρουσία και της ηγεσίας του ΙΦΕΤ, ήταν η αυξανόμενη δαπάνη του Ινστιτούτου, η οποία έχει φθάσει σύμφωνα με τις πληροφορίες τα 265 εκατ. ευρώ.
Διάφορα θέματα έπεσαν στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, αλλά η συζήτηση κινήθηκε ιδιαιτέρως γύρω από τα 160 εκατ. ευρώ, το κομμάτι της δαπάνης που αφορά σε σκευάσματα, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τα οποία εισάγει το ΙΦΕΤ, αφού έχουν λάβει έγκριση μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).
Σημειώθηκε με έμφαση, πως το ΙΦΕΤ είναι ένα χρήσιμο μέσο για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε θεραπείες που χρειάζονται και οι οποίες δεν κυκλοφορούν στη χώρα, αλλά για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του θα πρέπει να θωρακιστεί, εξορθολογίζοντας τη δαπάνη.
Το «φάσμα» του clawback αιωρήθηκε, βέβαια, στη συνάντηση, αφού αναφέρθηκε πως αν όλες οι παρεμβάσεις αποτύχουν, θα εξεταστεί ως τελική λύση, εξέλιξη όμως που ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να θέλει να αποφύγει και η οποία άλλωστε δεν ιδιαιτέρως σαφές πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
Αυτό που κατέστη σαφές από τον Υπουργό είναι, όμως, πως οι όποιες αλλαγές και νέες διαδικασίες δεν θα αφορούν τα ορφανά φάρμακα, σκευάσματα που αφορούν στην αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων.
Τι έρχεται
Το ΙΦΕΤ είναι θυγατρική του ΕΟΦ και εισάγει φάρμακα που είτε δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορία στη χώρα είτε είναι σε έλλειψη, αλλά είναι απαραίτητες για τους ασθενείς. Συχνά πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους.
Τρεις είναι οι κατηγορίες φαρμάκων που εισάγει:
Να επισημάνουμε ότι το ΙΦΕΤ εισάγει τις 3 παρακάτω κατηγορίες σκευασμάτων:
- Φάρμακα Έκτακτης Κάλυψης. Δεν διατίθενται στην ελληνική αγορά και απευθύνονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και Φαρμακαποθήκες, μέσω των οποίων μπορούν να διατεθούν και σε ιδιωτικά φαρμακεία (συνολικά 473 σκευάσματα).
- Φάρμακα Ειδικών Νοσοκομειακών Παραγγελιών. Καινοτόμα σκευάσματα που μπορεί και να μη διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένους ασθενείς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή ιδιωτικών κλινικών (141 σκευάσματα).
- Φάρμακα Ατομικών Παραγγελιών. Ιδιοσκευάσματα προς αποκλειστική διάθεση σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία, προς ατομική χρήση συγκεκριμένων ασθενών (289 σκευάσματα).
Με την αυξανόμενη δαπάνη του ΙΦΕΤ να προβληματίζει Υπουργείο και αγορά, καθώς συμβάλλει στην πίεση που ασκείται στους φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς, η κατεύθυνση της ηγεσίας του Υπ. Υγείας φέρεται να είναι οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ενθαρρυνθούν να εισάγουν φάρμακα οι ίδιες.
Οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τα φάρμακα εκείνα που μπορούν να λάβουν τιμή στην Ελλάδα, αλλά για διάφορους λόγους οι εταιρείες δεν προχωρούν τις διαδικασίες. Με τις συζητήσεις με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα αναζητηθούν και λύσεις για τα σκευάσματα εκείνα που είναι σε μακροχρόνια έλλειψη, τα οποία αναγκάζεται να εισάγει το ΙΦΕΤ για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Για το Υπουργείο Υγείας η τιμή που θα προτείνεται για τα φάρμακα του ΙΦΕΤ θα πρέπει να προκύπτει από το μέσο όρο των 5 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.
Επιπροσθέτως, όμως, το ΙΦΕΤ θα αρχίσει επιτέλους να χρησιμοποιεί το σύστημα EURIPID, όπου καταγράφονται όλες οι τιμές της Ευρώπης, για να μπορεί να αξιολογήσει τις προσφορές που λαμβάνει όταν κάνει έρευνα για την εισαγωγή ενός σκευάσματος.
Τέλος στο «φίλτρο» 5/11
Πρόθεση του κ. Γεωργιάδη, αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health, να αρθούν εμπόδια που καθυστερούν την είσοδο στην ελληνική αγορά σκευασμάτων.
Συγκεκριμένα, τα νέα φάρμακα προκειμένου να λάβουν άδεια κυκλοφορίας βάσει νόμου θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο «5/11». Δηλαδή, θα πρέπει να αποζημιώνονται σε 5 από 11 συγκεκριμένες χώρες τις οποίες προβλέπει ο νόμος της αξιολόγησης φαρμάκων.
Αρκετά από αυτά τα φάρμακα εισάγονταν τελικώς μέσω του ΙΦΕΤ.
Όπως φέρεται να ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, το συγκεκριμένο κριτήριο πρόκειται να καταργηθεί συνολικά! Μόλις, λοιπόν, ένα φάρμακο θα λαμβάνει τιμή θα πηγαίνει απευθείας για διαπραγμάτευση στην αρμόδια Επιτροπή.
Έλεγχος στο ΣΗΠ
Βέβαια, η ηγεσία του Υπ. Υγείας φέρεται να εστιάζει την προσοχή της κυρίως στον έλεγχο της διαδικασίας μέσω του ΣΗΠ βάζοντας περισσότερα φίλτρα ελέγχου, καθώς εκφράζεται ανησυχία για πιθανές εγκρίσεις μη απαραίτητων υψηλού κόστους θεραπειών.
Το βασικό φίλτρο θα λάβει τη μορφή μιας Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα καλείται να εξετάσει κάθε νέο φάρμακο ή νέα ένδειξη για νέο ασθενή πριν περάσει το αίτημα από το ΣΗΠ, όταν πρόκειται για σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.
Η πορεία των πρώτων μέτρων
Ο Αδ. Γεωργιάδης από τις πρώτες ημέρες της θητείας του προχώρησε σε κινήσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τον έλεγχο του clawback.
Αυτές οι κινήσεις φέρεται να αποδίδουν, τουλάχιστον από ότι μεταφέρθηκε στη συνάντηση. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως καλούνται σε απολογία περίπου 200 γιατροί, με υψηλά επίπεδα συνταγογράφησης στο κανάλι του ΕΟΠΥΥ.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ΙΦΕΤ, ο Υπ. Υγείας κάλεσε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ ανέφερε πως κάθε εταιρεία θα κάνει και κατ’ιδίαν συνάντηση με το ΙΦΕΤ για να τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα. Παράλληλα, θα κληθούν σε συνάντηση με τον Υπουργό και όσες εταιρείες έχουν σκευάσματα που εισάγονται από Ινστιτούτο αλλά δεν ανήκουν στο ΣΦΕΕ.