Ένα βήμα πριν την εφαρμογή νέων αυξημένων τιμών βρίσκονται εκατοντάδες φάρμακα, για τα οποία οι εταιρείες που τα διαθέτουν είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης στρεβλώσεων ετών, καθώς οι αυξήσεις κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης στα φάρμακα είχε απαγορευτεί με το νόμο του 2013 (Ν4213). Ο ΕΟΦ ανήρτησε, λοιπόν, σήμερα στην ιστοσελίδα του τη λίστα με τις τελικές προτεινόμενες τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων.
Ωστόσο, οι αυξήσεις δεν αφορούν το σύνολο. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία της σχετικής λίστας, 923 σκευάσματα καταγράφουν νέα τιμή. Η τιμή των 842 εξ αυτών θα αυξηθεί από 1% έως 448%, ενώ για τα άλλα 81 η αύξηση θα είναι ελάχιστη, κάτω του 1%.
Πάνω του 10% θα αυξηθεί η τιμή για 691 κωδικούς, ενώ 558 αυξάνονται άνω του 20%. Μάλιστα, σε 98 φάρμακα η αύξηση είναι πάνω από 100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα το 448%.
Μετά την δημοσίευση της πρότασης του ΕΟΦ για την αναπροσαρμογή των τιμών, ένα μίνι-μαραθώνιος σε εξέλιξη προκειμένου να εγκριθεί από την Αριστοτέλους και να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΥΑ θα δημοσιευθεί έως αύριο το βράδυ, ώστε να ισχύσουν οι νέες τιμές από Σεπτέμβριο στα φαρμακεία.
Όπως έχει γράψει το News4Health, βάσει της αρχικής λίστας ανατιμολόγησης, η συνολική επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης θα κυμανθεί γύρω στα 40 εκατ. Ευρώ, κάποιες εκτιμήσεις ανέφεραν για έως και 50 εκατ. ευρώ. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης εκτιμάται ότι θα πέσει στις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω clawback.
Με συγκεκριμένα κριτήρια οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
Όπως έχει διεκρινίσει ο ΕΟΦ με ανακοίνωση του, οι εν λόγω αναπροσαρμογές κρίνονται αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την εξοικονόμηση πόρων.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι αλλαγές γινονται "στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της κάλυψης των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, κύριο μέλημα της Πολιτείας αποτελεί η διασφάλιση κάθε δυνατής θεραπευτικής αγωγής και η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε αυτές".
"H Πολιτεία αποφάσισε, λόγω των πολυετών καθηλώσεων των τιμών και των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) των φαρμακευτικών εταιρειών (που αποτελούν τη βασική αιτία των ελλείψεων και των αποσύρσεων από την αγορά), να προχωρήσει στην εξέταση των αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών φαρμακευτικών σκευασμάτων με συγκεκριμένα κριτήρια", ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΕΟΦ.