Μετά από περίπου μια δεκαετία, κατά την οποία οι αυξήσεις τιμών σε φάρμακα κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγησης απαγορεύονταν, οι τιμές σε 923 κωδικούς σκευασμάτων αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, σε μια προσπάθεια του Υπ. Υγείας να διορθώσεις στρεβλώσεις ετών.
Όπως έχει τονιστεί, πρόκειται για φάρμακα των οποίων οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν καθιστούσαν βιώσιμη την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά, καθώς βρέθηκαν να είναι κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή και χαμηλότερα από αυτό.
Στη λίστα με τις τελικές προτεινόμενες τιμές που δημοσίευσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) περιλαμβάνονταν 1.242 κωδικοί σκευασμάτων, όπως έγραψε το News4Health. Ο Οργανισμός είχε καλέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλλουν σχετικά αιτήματα ανατιμολόγησης. Ωστόσο, δεν έγιναν όλα τα αιτήματα δεκτά.
Αυξήσεις εγκρίθηκαν για τα 923 εξ αυτών. Για 842 φάρμακα οι αυξήσεις κυμαίνονται από 1% έως 448%, ενώ για τα άλλα 81 η αύξηση είναι κάτω του 1%, για αρκετά η διαφορά είναι μόλις μερικών λεπτών. Στη λίστα περιλαμβάνονται και 6 φάρμακα για τα οποία δεν είχε καθοριστεί έως τώρα λιανική τιμή.
Αξίζει να σημειώσουμε πως για κάποια από τα σκευάσματα η αύξηση μπορεί να έγινε και «εξ αντανακλάσεως», δηλαδή συμπαρασύρθηκαν από την αύξηση άλλων φαρμάκων στην κατηγορία τους.
Επίπτωση στη δαπάνη
Η απόφαση για την αύξηση των τιμών σε έναν ικανό αριθμό φαρμάκων συνοδευόταν εξ αρχής από το βασικό ερώτημα της επίπτωσης της στη φαρμακευτική δαπάνη και στους ασφαλισμένους.
Κατά το προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας, όταν η λίστα των αυξήσεων περιλάμβανε 461 σκευάσματα, όπως είχε γράψει το News4Health, οι εκτιμήσεις ήθελαν τη συνολική επιβάρυνση στη δαπάνη να μην ξεπερνά 40 ή 50 εκατ. ευρώ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της τελικής λίστας από τον ΕΟΦ θέλουν τη συνολική επιβάρυνση της δαπάνης να φθάνει περίπου τα 90 εκατ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος, τα 60 εκατ. ευρώ, αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Στόχος είναι η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ σταδιακά, έως την εφαρμογή τους στα ράφια των φαρμακείων το Σεπτέμβριο, να δημοσιευθεί αν όχι σήμερα έως το τέλος της εβδομάδας.
Τα σκευάσματα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, «τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία κατατέθηκαν αιτήματα αναπροσαρμογής τιμής, εξετάστηκαν με τα ίδια κριτήρια, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τη μοναδικότητά τους, την τιμή τους, τα στοιχεία διακίνησής τους και τα επίπεδα τιμών τους στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».
Η μέγιστη αύξηση καθορίζεται βάσει των θεσμοθετημένων κανόνων τιμολόγησης, δηλαδή βάση του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων τιμών των χωρών της ευρωζώνης.
Πρόκειται για σκευάσματα με πολύ χαμηλές τιμές, των οποίων η διάθεση γινόταν μετ’ εμποδίων και κινδύνευαν με απόσυρση από την αγορά, οδηγώντας συχνά γιατρούς και ασφαλισμένους σε άλλες, συχνά ακριβότερες επιλογές.
Η επεξεργασία της λίστας που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΦ έδειξε πως για 691 κωδικούς η τιμή αυξάνεται πάνω από 10%, ενώ για 558 φάρμακα η αύξηση ξεπερνά το 20%.
Τα φάρμακα που καταγράφουν αύξηση πάνω από 100% είναι 98 φάρμακα (υπάρχουν και μερικά που σχεδόν διπλασίασαν την τιμή τους), ενώ ένα καταγράφει αύξηση τιμής 448%.
Δεν πρόκειται όμως για ένα ακριβό σκεύασμα. Το εν λόγω φάρμακο με δραστική ουσία την τυροθρισίνη, είναι δερματολογικό αντιβιοτικό του οποίου η τιμή ήταν στα 0,96 ευρώ, τιμή που κρίνεται μη βιώσιμη για την παραγωγή και διάθεση του. Βάσει της θεσμοθετημένης διαδικασίας αυξάνεται στα 5,26 ευρώ.
Κορτικοστεροειδές για συστηματική χορήγηση, με δραστική ουσία την πρεδνιζολόνη, ήταν το δεύτερο σκεύασμα με τη μεγαλύτερη αύξηση (358%), που αυξήθηκε από 1,01 ευρώ στα 4,63 ευρώ.
Το top3 συμπληρώνει ένα νευροληπτικό φάρμακο με δραστική ουσία την αλοπεριδόλη που αυξήθηκε από 2,7 ευρώ στα 12,35 ευρώ (357%).