Την εικόνα της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης το προηγούμενο έτος περιγράφουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τα σημειώματα με τα ποσά των υπερβάσεων, που απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως για ακόμη μια χρονιά την ευθύνη για τη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων «μοιράζονται» πολιτεία και φαρμακευτική αγορά, ενώ δεν θα πρέπει να αμελούμε και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Όπως είχε γράψει το News4Health, βάσει στοιχείων που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο, η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση ανήλθε στα 734 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,9% σε σχέση με το 2022.
Επιστροφές 1,6 δισ. ευρώ
Η επεξεργασία των στοιχείων μετά την αποστολή του συνόλου των σημειωμάτων για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (η πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης του 2023 παραμένει «μυστήριο») προσδιορίζουν ένα ποσό περίπου 3,23 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των φαρμάκων που έλαβαν οι πολίτες την περασμένη χρονιά. Πρόκειται για τα φάρμακα εκείνα που δεν έχουν περάσει από τη «βάσανο» της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και δεν έχουν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό.
Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, όμως, δηλαδή η ανώτερη δαπάνη που μπορεί νομικά να καταβάλλει ο Οργανισμός για την αποζημίωση των εν λόγω φαρμάκων είναι σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά υπολογίζονται και τα 120 εκατ. ευρώ, το ποσό που προβλέπει η ρήτρα συνυπευθυνότητας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τον περιορισμό του clawback. Συνεπώς, το ποσό που υπολείπεται, χονδρικώς σχεδόν άλλο 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου η μισή δαπάνη για την κάλυψη των ασφαλισμένων, καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Τα δύο κανάλια του ΕΟΠΥΥ
Η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ κατανέμεται σε δύο βασικά κανάλια, των ιδιωτικών φαρμακείων (retail) και των φαρμακείων του Οργανισμού (Φάρμακα Υψηλού Κόστους, ΦΥΚ).
Στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των φαρμάκων (εκτός κλειστών προϋπολογισμών) ανέρχεται σε περίπου 972 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη, το ποσό που δαπανήθηκε για τα σκευάσματα αυτά, προσδιορίζεται περίπου σε 1,88 δισ. ευρώ περίπου.
Ωστόσο, το ύψος των επιστροφών που θα πρέπει να καταβάλλουν οι εταιρείες για το 2023 υπολογίζεται περίπου στα 725 εκατ. ευρώ, με 303 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αντιστοιχύν στο clawvack, καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσά για την αποζημίωσης των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού (» 180 εκατ. ευρώ), το rebate των ιδιωτικών φαρμακείων (» 57 εκατ. ευρώ), κλπ.
Στο κανάλι των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και των ΦΥΚ, στα οποία δεν προβλέπεται συμμετοχή των ασθενών, η συνολική δαπάνη ανήλθε το 2023 σε περίπου 1,36 δισ. ευρώ, με τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό για τα εν λόγω φάρμακα να είναι στα 530 εκατ. ευρώ.
Από τα 830 εκατ. ευρώ της υπέρβασης, 505 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε clawback και 287 εκατ. ευρώ σε rebate (συν επιπλέον εκπτώσεις).