Επιστολή στα αρμόδια υπουργεία, την ΑΑΔΕ και την ΕΚΑΠΥ, απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, με αντικείμενο την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης σημειωμάτων clawback για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για το 2023.
Αν και θα έπρεπε ιδανικά να έχουν εκδοθεί σημειώματα και για τα δύο εξάμηνα του 2023, δεν έχει καταστεί εφικτή η έκδοση ούτε καν του πρώτου εξαμήνου και ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις έως τη λήξη της προθεσμίας.
Η ΕΚΑΠΥ, η κεντρική αρχή προμηθειών υγείας, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο των παραγγελιών φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να έχει εκδώσει τα σημειώματα clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η έκδοση των σημειωμάτων του δεύτερου εξαμήνου αναμένεται μάλλον για αρκετά αργότερα.
Στην πράξη, αυτή η καθυστέρηση σημαίνει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά φόρους για ένα ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την εν λόγω δυσλειτουργία, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών ζητούν από την πολιτεία παράταση των γενικών συνελεύσεων, όπως έγινε και τις περασμένες χρονιές, κατά 50 ημέρες από τις 10 Σεπτεμβρίου.
Επίσης, δεδομένου ότι οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ, ζητούν να μην προχωρήσουν μετέπειτα σε ελέγχους για αυτό το λόγο οι φορολογικές αρχές. Άλλωστε, υπογραμμίζουν πως η καθυστέρηση της έκδοσης τους σημειώματος clawback προέκυψε με ευθύνη της πολιτείας.
ΕΟΠΥΥ: Επιστροφές 1,6 δισ. ευρώ
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, τα σχετικά σημειώματα clawback για το 2023, τα οποία έφθασαν σταδιακά έως τα τέλη Ιουλίου, προσδιορίζουν ένα ποσό περίπου 3,23 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των φαρμάκων που έλαβαν οι πολίτες την περασμένη χρονιά (εκτός από εκείνα που πέρασαν από διαπραγμάτευση και εντάχθηκαν σε κλειστό προϋπολογισμό), όπως έγραψε το News4Health.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, όμως, δηλαδή η ανώτερη δαπάνη που μπορεί νομικά να καταβάλλει ο Οργανισμός για την αποζημίωση των εν λόγω φαρμάκων είναι σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ. Συνεπώς, υπολείπεται, χονδρικώς σχεδόν άλλο 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου η μισή δαπάνη για την κάλυψη των ασφαλισμένων, καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.