Μια σύντομη αναδρομή στα μέτρα που έλαβε το Υπ. Υγείας κατά τη διάρκεια του 2024 έκανε από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Παράλληλα, όμως, ανακοίνωσε που έκλεισε τελικά το clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο του 2023 και προανήγγειλε συναντήσεις με τις εταιρείες για το θέμα του συμφώνου συνεργασίας τις επόμενες ημέρες.
Νοσοκομειακό clawback
Την τελική εικόνα της υπέρβασης του νοσοκομειακού προϋπολογισμού για τα φάρμακα (νοσοκομειακό clawback) για το σύνολο του 2023 έχει πλέον η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ ).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Γεωργιάδη ο μέσος όρος του clawback διαμορφώθηκε γύρω στο 70%. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι εταιρείες ξεχωριστά αναμένεται να λάβουν «ραβασάκια» του 78-79%, όπως συμπλήρωσε.
Το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο, αλλά απέχει παρά μερικές μονάδες, του 83% που είχαν λάβει επιχειρήσεις του κλάδου για το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκαλώντας σοκ και σοβαρές ανησυχίες.
Για «αδιανόητη συγκράτηση» έκανε βέβαια λόγο ο ίδιος ο Υπουργός για το 2024, σημειώνοντας πως σε επίπεδο net νοσοκομειακής δαπάνης διαμορφώθηκε από 1.520 εκατ. ευρώ το 2023 στα 1.490 εκατ. ευρώ το 2024.
«Ασχέτως με το ότι αυξήσαμε τη χρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου το 2024, έχουμε μειώσει και τη δαπάνη αντί να αυξηθεί κατά 7% που θα το θεωρούσαν όλοι λογικό. Ως αποτέλεσμα, το clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο το 2024 είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από τα νούμερα που σας ανακοίνωσα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε δουλεύουν», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στη δαπάνη των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), όμως, παραδέχτηκε ότι ο στόχος για μέσο όρο αύξησης κατά 7% δεν επετεύχθη, καθώς διαμορφώθηκε στο 8,5%.
Κατά τον Υπουργό Υγείας, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη λόγω της εισόδου νέων θεραπειών στο σύστημα.
Η ΕΚΑΠΥ θα αρχίσει να αποστέλλει τα σημειώματα με τα ποσά της υπέρβασης της δαπάνης που θα πρέπει να επιστρέψει κάθε εταιρεία από Δευτέρα.
Σύμφωνο συνεργασίας
Αποφασισμένος να προχωρήσει στη σύναψη του τριετούς συμφώνου συνεργασίας Πολιτείας – Φαρμακευτικών Εταιρειών εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Αδ. Γεωργιάδης, παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση του.
Η συνάντηση των δύο πλευρών για έναρξη των διαπραγματεύσεων αναμενόταν να γίνει στο τέλος του περασμένου έτους, με τον Υπουργό να έχει ζητήσει τις προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας έως τον Οκτώβριο.
Αποδείχθηκε πιο δύσκολη άσκηση. «Δεν καταφέραμε να υπογράψουμε το Σύμφωνο για να έχουμε ένα προβλέψιμο τριετές περιβάλλον, με ευθύνη του Υπουργού αλλά και με ευθύνη της φαρμακοβιομηχανίας, γιατί τα κείμενα με τις προτάσεις που ζήτησα τον Οκτώβριο εν μέρει τα έχω πάρει».
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες θα καλέσει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών στο υπουργείο Υγείας.
«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, να στείλουμε ένα μήνυμα παντού, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μία χώρα με προβλέψιμο περιβάλλον για τη φαρμακοβιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Βέβαια, η φαρμακοβιομηχανία έχει εκφράσει προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του πλαισίου που θα προωθηθεί.
Διείσδυση γενοσήμων
Χαρακτηρίζοντας τα επίπεδα διείσδυσης των γενοσήμων απαράδεκτα χαμηλά», δεδομένου της μεγάλης εγχώριας παραγωγής, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως η αύξηση της είναι ένας μεγάλος στόχος που έχει θέσει για το 2025.
Οι όποιες στοχευμένες παρεμβάσεις φαίνεται πως δεν πέτυχαν να αυξήσουν τη διείσδυση.
Σύμφωνα με το Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ), διαμορφώνεται σε περίπου 26% σε όγκο και σε περίπου 14% σε αξίες.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων ζήτησε εκ νέου τη θέσπιση κίνητρων που θα ευνοήσουν τη διείσδυση γενοσήμων, αναφερόμενος στα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και βάσει ενός συγκεκριμένου μοντέλου στο πλαίσιο της τριετούς συμφωνίας με την Πολιτεία, μόνο με τα νέα γενόσημα μπορούν να μειωθούν οι συμμετοχές των ασφαλισμένων κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κατά τον κ. Τρύφων.
Τα φάρμακα αυτά, τα οποία θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφορούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αντιπηκτικά και αντιδιαβητικά.
Πάντως, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η αναμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για την αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων (retail).
«Είμαι αποφασισμένος να πάω σε ένα ευρύτερο σχήμα κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκου στο retail», ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως πως πρόκειται για δύσκολη εξίσωση. Η διαμόρφωση της τελικής εικόνας έχει ακόμη δρόμο και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται και τρίτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας .
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η απόφαση αυτή θα ξεκαθαρίσει και την εικόνα για την κατανομή της επιπλέον χρηματοδότησης στο φάρμακο, μέσω RRF και σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ.