«Στο τιμόνι» του ανασχεδιασμού της εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής θα τεθεί μια ειδική επιτροπή από επιστήμονες, ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας, από το βήμα του συνεδρίου Healthworld, προσθέτοντας πως αναζητά project manager, επικεφαλής της προσπάθειας που θα εκκινήσει.
«Η προσπάθειά μας για τη δημιουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, περνάει μέσα από τη σύσταση μίας επιτροπής με τους καλύτερους, διασημότερους, εγκυρότερους επιστήμονες Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, κατά το δυνατό με το μεγαλύτερο κύρος», ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
«Αναζητώ έναν project manager, ο οποίος θα τρέξει όλο αυτό το project και, στη συνέχεια, θα δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας, για τα καινοτόμα φάρμακα, με ένα ειδικό ταμείο, έτσι ώστε να γνωρίζετε κι εσείς τους καθαρούς κανόνες, να γνωρίζετε ποια θα είναι η επενδυτική και οικονομική δραστηριότητά σας στη χώρα τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Απαιτούνται τομές και όχι απλές διορθώσεις», εκτίμησε ο κ. Χρυσοχοΐδης περιγράφοντας την πορεία που θα επιδιώξει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του τομέα της Υγείας.
«Η Ελλάδα στο χώρο της Υγείας δεν χρειάζεται αλλαγές. Δεν είναι αρκετές. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική, καθολική μεταρρύθμιση. Και αυτό δεν είναι μία μεγαλοστομία. Είναι μία αναγκαιότητα», εξήγησε και πρόσθεσε πως «εάν επιχειρήσουμε πάλι μπαλώματα και μικροαλλαγές, το αποτέλεσμα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα είναι απολύτως το ίδιο».
Αυτός είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση αποφάσισε και στον τομέα του φαρμάκου να εκπονήσει μια νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει «σταθερούς κανόνες, προσβασιμότητα, αξιολόγηση και αποζημίωση, διαφάνεια και δικαιοσύνη, με στόχο οι δαπάνες στο φάρμακο να εξελίσσονται με έναν ορθολογικό τρόπο».
«Διαρκώς έχουμε νέα φάρμακα που μπαίνουν στην αγορά, που είναι αναγκαία, και με βάση την αποτελεσματικότητα τους πρέπει να αποζημιωθούν, υπολογίζοντας ταυτόχρονα τη συνολική πολιτική της χώρας, τις οικονομικές της δυνατότητες, τους ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μέσα από μία διαδικασία κυρίως δημοκρατική. Γιατί αυτή είναι η αξία της Δημοκρατίας: δηλαδή η συνεννόηση, η συμπόρευση και ταυτόχρονα να γίνουμε αποτελεσματικοί απέναντι στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτές τις θεραπείες σύγχρονες θεραπείες», τόνισε ο Υπουργός.
Μιλώντας ειδικά για τα καινοτόμα φάρμακα, τόνισε ότι κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, 20 προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 20% της δαπάνης.
HTA και ο « ασθενής» ΕΟΦ
«Μεγάλο ασθενή», χαρακτήρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης τον ΕΟΦ, διευκρινίζοντας πως θα αναγεννηθεί με ψηφιοποίηση και στελέχωση.
Αναφέρθηκε και στη λειτουργία του μηχανισμού HTA στον ΕΟΦ, για την αξιολόγηση φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας, στο πλαίσιο του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος μπαίνει σε εφαρμογή στα τέλη του 2025. Προβλέπει, μεταξύ άλλων κοινές διαδικασίες αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, αξίας, κόστους και ευρύτερης επίδρασης παρεμβάσεων ιατρικής τεχνολογίας, μεταξύ αυτών φαρμακευτικά προϊόντα, ιατροτεχνολογικές συσκευές και διαδικασίες.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και την ενίσχυση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ΕΟΦ, με κλειστές συμφωνίες, κλειστούς προϋπολογισμούς για να εξασφαλιστούν καθαροί κανόνες και προβλεψιμότητα.