Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 12 Οκτωβρίου, καθώς παρουσίασε υποτροπή στη βασική της νόσου.
Το 2008, στα 43 της χρόνια οι γιατροί εντόπισαν καρκίνο στο δεξιό μαστό. Τότε, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση στο Ερρίκος Ντυνάν, ενώ έπειτα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στους οικείους της», αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.
«Δυστυχώς πριν από λίγο απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά μαχόμενη γενναία κατά της ασθένειάς της. Τα θερμά μου Συλλυπητήρια στην οικογένεια της», έγραψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο twitter ανακοινώνοντας τη θλιβερή είδηση του θανάτου της.
Τι είναι ο καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που αναπτύσσεται από κύτταρα/ ιστό στον αδένα του μαστού. Είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (αποτελεί το 11.7% όλων των καρκίνων και για τα δύο φύλα όλων των ηλικιών).
Στις δυτικού τύπου κοινωνίες, 1 στις 9 περίπου γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αν και η συχνότητα αυξάνεται, σε σχέση με παλαιότερα χρόνια η θνητότητα έχει μειωθεί και αυτό οφείλεται κυρίως στην πρώιμη διάγνωση και τις νέες θεραπείες και αναμένεται να είναι ακόμη μικρότερη με την όλο και καλύτερη κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου. Εκτιμάται ότι 7.772 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν το 2020 στην Ελλάδα.
Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού συναντάται και σε άνδρες, είναι πολύ σπάνιος. Η συχνότητα εμφάνισης ανδρικού καρκίνου μαστού είναι μικρότερη από 1% στο σύνολο των περιστατικών καρκίνου μαστού. Έτσι, οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο μαστού από ότι οι άνδρες. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του συνδυασμού δύο βασικών παραγόντων:
Το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν ανεπτυγμένο τον αδένα του μαστού, άρα διαθέτουν πολύ περισσότερο αδενικό ιστό στην περιοχή του μαστού από ότι οι άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα ενεργά κύτταρα που μπορεί δυνητικά να γίνουν κακοήθη.
Οι γυναίκες εκτίθενται μακροχρόνια στις γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη, που είναι γνωστό ότι προωθούν την ανάπτυξη κάποιων συνήθων υποτύπων καρκίνου μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που απαιτεί αξιολόγηση και διαχείριση από διεπιστημονική ομάδα. Η θεραπεία εξατομικεύεται, γεγονός που σημαίνει ότι η επιλογή της θεραπευτικής στρατηγικής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά και τους παράγοντες τόσο του όγκου, όσο και της ίδιας της ασθενούς.
Παράγοντες Κινδύνου για Καρκίνο του Μαστού
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναδείξει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού:
Ηλικία
Οικογενειακό ιστορικό
Ατομικό αναμνηστικό
Ιστορικό αναπαραγωγής-Ορμονικό ιστορικό
Έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες
Πιο αναλυτικά, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι οι ακόλουθοι:
Kληρονομικός καρκίνος μαστού
Ο κληρονομικός καρκίνος μαστού, που οφείλεται σε μετάλλαξη γονιδίου, αποτελεί μόνο το 5% όλων των περιστατικών.
Η νεαρή ηλικία εμφάνισης της νόσου (40 ετών), τα πολλά μέλη στην ίδια οικογένεια με καρκίνο μαστού, η νόσος και στους δύο μαστούς, οι πολλαπλοί καρκίνοι στο ίδιο άτομο, η εμφάνιση καρκίνου μαστού και ωοθηκών στο ίδιο άτομο, η εμφάνιση καρκίνου μαστού σε άνδρα, αποτελούν χαρακτηριστικά κληρονομικής μορφής καρκίνου μαστού, που κινούν στον γιατρό την υποψία για συγκεκριμένη μετάλλαξη, οπότε έχει νόημα να αναζητηθούν οι φορείς της.
Δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκαθαρισμένο αν αυτές οι μεταλλάξεις συνδυάζονται με καλύτερη ή χειρότερη πρόγνωση για τον καρκίνο μαστού και η σύνδεσή τους με ειδικές και πιο αποτελεσματικές θεραπείες αποτελεί πεδίο έρευνας.
Ο κληρονομικός καρκίνος μαστού δεν είναι το ίδιο φαινόμενο με την αυξημένη επίπτωση περιστατικών καρκίνου μαστού στην ίδια οικογένεια (οικογενής επίπτωση), που απαιτεί για τη γυναίκα πρωιμότερο, συχνότερο και πιο σχολαστικό έλεγχο.
Ορμονικοί παράγοντες
Παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου μαστού είναι η αυξημένης διαρκείας έκθεση σε αναπαραγωγικές ορμόνες της γυναίκας και κυρίως τα οιστρογόνα (π.χ. πρώιμη εμμηναρχή, καθυστερημένη εμμηνόπαυση, αντισυλληπτικά χάπια, υποκατάσταση μετά την εμμηνόπαυση).
Αυξημένο ρίσκο καρκίνου μαστού υπάρχει στην άμεση περίοδο μετά την εγκυμοσύνη, αλλά μειώνεται στα χρόνια που ακολουθούν και η εγκυμοσύνη αποτελεί συνολικά προστατευτικό παράγοντα στη διάρκεια της ζωής της γυναίκας.
Το ρίσκο αυξάνεται επίσης σε γυναίκες χωρίς τελειόμηνο εγκυμοσύνη ή με καθυστερημένη πρώτη εγκυμοσύνη, ενώ προστατευτικά δρουν τα πολλά παιδιά και ίσως ο θηλασμός. Επίσης, σαν παράγοντες κινδύνου έχουν ταυτοποιηθεί και μερικά ορμονικά υποκατάστατα, είτε με τη μορφή αντισυλληπτικών δισκίων, είτε σαν θεραπεία υποκατάστασης μετά την εμμηνό-παυση.
Δίαιτα και τρόπος ζωής
Δίαιτες πλούσιες σε λίπος και φτωχές σε λαχανικά όπως και η παχυσαρκία, η ελαττωμένη φυσική άσκηση και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν θετική συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου μαστού.
Άλλοι παράγοντες
Η ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο, ειδικά αν η ακτινοβόληση έχει γίνει σε νεαρότερη ηλικία.
Πυκνότητα μαστού
Κάποιοι μαστοί, που στη μαστογραφία εμφανίζουν από τον σχηματισμό τους μεγαλύτερη ακτινολογική πυκνότητα, είναι σε υψηλότερο ρίσκο για την εμφάνιση καρκίνου, ενώ σε αυτούς τους μαστούς η εξέταση με μαστογραφία είναι πιο δύσκολη.
Σημάδια και Συμπτώματα Καρκίνου του Μαστού
Συνήθως ο καρκίνος του μαστού μεγαλώνει χωρίς να δώσει συμπτώματα και μπορεί να παραμείνει σιωπηλός για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τον αναζητήσει κανείς στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου, ώστε να τον αποκαλύψει όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Η αυτοεξέταση του μαστού, η κλινική εξέταση και η τακτική μαστογραφία μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των πιο κοινών χαρακτηριστικών του καρκίνου του μαστού, ένα εξόγκωμα ή μία μάζα. Η καρκινική μάζα είναι κατά κανόνα ανώδυνη και συνήθως είναι σκληρή με μη ομαλό σχήμα.
Ωστόσο, μαλακές, επώδυνες μάζες μπορεί κάποιες φορές να είναι καρκίνος μαστού. Πέρα από το εξόγκωμα ή τη μάζα στο μαστό, στα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να συμπεριλαμβάνονται:
Εξόγκωμα στην περιοχή της μασχάλης ή κοντά στο οστό της κλείδας
Δερματικές αλλαγές στο μαστό ή στη θηλή
Εκκρίσεις (υγρό) από τη θηλή
Πόνος στο μαστό ή στη θηλή
Στροφή προς τα μέσα της θηλής
Είναι σκόπιμο, ο καρκίνος να ανακαλύπτεται πριν γίνει ψηλαφητός και πριν παρουσιαστούν τα παραπάνω σημάδια, που σημαίνουν ότι ο όγκος έχει μεγαλώσει αρκετά και συνεπάγεται χειρότερη πρόγνωση.
Οι εξετάσεις όπως υπέρχος μαστού, μαστρογραφία και γενικά οι προληπτικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την επιβίωση των ασθενών.
Πρέπει να πούμε ότι το προσδόκιμο ζωής είναι καλό και ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αναβάλλουν τις προληπτικές τους εξετάσεις από φόβο.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Φιλόπουλος είχε εξηγήσει στο news4health.gr ότι «οι μεγαλύτερες γυναίκες αμελούν την μαστογραφία από φόβο».
«Το 85% των γυναικών με καρκίνο μαστού αγγίζει την πενταετή επιβίωση και περίπου το 80% ξεπερνά τα δέκα χρόνια με τον καρκίνο του μαστού να εξελίσσεται σε χρόνια νόσο» μας είχε πει ο κ. Φιλόπουλος, υπογραμμίζοντας την αξία των προληπτικών εξετάσεων.