Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπενθύμισε αναλυτικά τις επιλογές για την αναμνηστική τρίτη δόση που αφορούν στους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως:
- Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mrna εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mrna εμβόλιο (μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
- Όσοι έκαναν την μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mrna (κι εδώ έχουμε μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
- Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mRNA εμβόλιο και την δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.
- Τέλος, σε ό, τι αφορά την αναμνηστική για όσους νόσησαν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ως τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης, 23.11.2021, θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες στο embolio.gov.gr, καθώς όπως είπε υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση στους ενήλικες, την ώρα που το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.
Οι παρενέργειες και η ανοσία που «σφραγίζει» η τρίτη δόση
Σχετικά με τις παρενέργειες, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε τις γνωστές παρενέργειες που υπήρχαν και στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ τόνισε πως σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν σε αναλογία δύο στο εκατομμύριο, ενώ σημείωσε πως με την τρίτη δόση αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα αντισώματα (1-3 ημέρες).
Όπως διευκρίνισε μέσα σε μόλις 1 έως και τρεις μέρες τα αντισώματα έχουν «κλειδώσει» μέσα μας σε αντίθεση με την πρώτη και την δεύτερη δόση εμβολίου που για να την ανάπτυξη των αντισωμάτων ο οργανισμός μας χρειάζεται δύο με τρεις εβδομάδες.
«Η ενίσχυση της ανοσίας και της γενικής και της τοπικής με την χορήγηση της τρίτης δόσης φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον με αντίκτυπο και την μείωση των κρουσμάτων όπως έχει φανεί ήδη και από μελέτη στο Ισραήλ» είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου έκανε πάλι έκκληση για εμβολιασμό και με το αντιγριπικό εμβόλιο κλείνοντας την ομιλία της αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας».