Στις 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους τα σχολεία της χώρας και με την COVID-19 να συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καταπιάνεται σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει αν εφαρμοστούν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, και ο κορονοϊός. Μεταξύ αυτών είναι ο εμβολιασμός των μαθητών και του προσωπικού κατά της COVID-19, η υιοθέτηση κανόνων υγιεινής και βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους, ενώ θα πρέπει να δίνονται οδηγίες για παραμονή στο σπίτι όταν εμφανίζονται αναπνευστικά συμπτώματα. Τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των παιδιών να βρίσκονται στο καλύτερο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Το πλαίσιο των μέτρων για την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα σχολεία της χώρας θα συζητηθεί, λοιπόν, σήμερα στις 16.00 από τα μέλη της Επιτροπής. Σύμφωνα, όμως, με όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες μέλη της Κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι μάσκα και τεστ να μην επιβληθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και η Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την πεποίθηση πως τα σχολεία θα ανοίξουν με τον ηπιότερο τρόπο και όσο το δυνατόν πιο κοντά στις κανονικές συνθήκες. Ειδικότερα, υποχρεωτική χρήση μάσκας αναμένεται πως δεν θα επιβληθεί αυτή την περίοδο, ενώ ούτε συστηματικά τεστ θα χρειάζεται να γίνονται.
Αντιθέτως, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο που βρίσκεται σε ισχύ. Δηλαδή, αν ένα παιδί βρεθεί θετικό θα μπαίνει σε πενθήμερη καραντίνα και μετά θα επιστρέφει με την χρήση μάσκας.
«Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης. «Στο σύνολο της κοινωνικής δραστηριότητας δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στη μάσκα, παρά μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις υγειονομικές δομές, δεν θα πρέπει και στα σχολεία να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση», ανέφερε και πρόσθεσε πως «βούλησή μας είναι να μην λάβουμε περισσότερα μέτρα, από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Εάν ληφθούν, θα είναι ήπια». Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι «είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό» και πρόσθεσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα πρωτόκολλα έχουν λειτουργήσει πολύ καλά».
Την άποψη πως τα παιδιά δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία με μάσκες εξέφρασε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Μ. Παγώνη. Όπως εξήγησε, το καλοκαίρι όλοι πήγαν διακοπές με γνωστούς και φίλους, αγκαλιάζονταν, έπαιζαν σε παιδότοπους, αλλά τα κρούσματα κορονοϊού έχουν μειωθεί, όπως και οι νοσηλείες. Κατά τη γνώμη της όμως, οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν τα στείλουν στις σχολικές αίθουσες.