Μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών φτάνει τα 4.403.594 άτομα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό εγγεγραμμένων Δικαιούχων πολιτών της τάξεως του 49,64%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους απέδωσε τον αυξημένο αριθμό εγγραφών σε 2 λόγους:
- εγγραφή μέσω φαρμακειών: Το 60% των πολιτών έκλεισε τον Π.Ι. μέσω φαρμακείων
- βούληση του κόσμου για εγγραφή το θεσμό
Ποσοστό κάλυψης Δικαιούχου Πληθυσμού Ανά Περιφέρεια
Σύμφωνα με τα παρακάτω διαγράμματα το 49,64% των δικαιούχων πολιτών είναι εγγεγραμμένεοι στον Π.Ι. Στις 8/13 περιφέρειες της χώρας, μάλιστα, έχει εγγραφεί πάνω από το 50% των δικαιούχων πολιτών.
Τα κορυφαία ποσοστά κάλυψης Δικαιούχου Πληθυσμού ανά Περιφερειακή Ενότητα:
- Φλώρινας: 77,9%
- Πιερίας: 66,54%
- Ηρακλείου: 62,9%
- Μαγνησίας: 62,68%
- Λέσβου: 62,65%
Επίσης, από 4.403.594 άτομα, οι 2.783.639 έχουν εγγραφεί σε Προσωπικό Ιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκ των οποίων οι 375.592 σε ΤΟΜΥ. Επίσης 1.619.955 έχουν γραφτεί σε Ελεύθερους Επαγγελματίες.
Καθαρά έσοδα Προσωπικού Ιατρού
H μέση κατα κεφαλήν αποζημίωση για τον προσωπικό ιατρό υπολογίζεται στα 27,145 ευρώ/ πολίτη/ έτος.
Αυτό σημαίνει για ένα γιατρό, πως αν αφαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα από το ιατρείο του (γραμματεία, φως νερό), θα μπορεί να λαμβάνει καθαρά ένα ποσό μεταξύ των 1.875 -2.461 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα αν θέλει να ασκεί ιδιωτικό έργο πέρα από αυτές τις ώρες.
«Άρα δίνουμε αμοιβές που δεν είναι εξευτελεστικές και μα δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πράγματα» σχολίασε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Γιατί κάθε Προσωπικό Ιατρός έχει
Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε γιατί αποφασίστηκε ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός στον προσωπικό ιατρό να οριστεί στους 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες. «Σε μία χώρα που το μεγαλύτερο της πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γιατρούς, δεν μπορούμε να χαμηλώσουμε {σ.σ. το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών» εξήγησε.
Ας σημειωθεί ότι ο μέσος πληθυσμός ανα προσωπικό γιατρό στην Ευρώπη είναι 1.687 πολίτες,
Μέσο μέγεθος λίστας: Μάλτας (2.500 πολίτες), Ολλανδία, (2.322 πολίτες), Σλοβακία (2.163 πολίτες), Νορβηγία (1.219 πολίτες), Ιταλία (1.094 πολίτες).
Διάρκεια ραντεβού στα 15 λεπτά και απεριόριστες επισκέψεις
Για να λειτουργήσει καλύτερα ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, οι πολίτες κλείνουν ραντεβού ηλεκτρονικά με τη διάρκεια επίσκεψης να φτάνει μέχρι τα 15 λεπτά. Ας σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο ραντεβού θα διαρκέσει 30 λεπτά για να συμπληρωθεί ο Ατομικός Ιατρικός Φάκελος Υγείας.
Στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για τον ορισμό 15 λεπτών ως ανώτατου χρόνου διάρκειας των ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε με την παρουσίαση ενός διαγράμματος που απεικονίζει τη μέση διάρκεια ενός ραντεβού με προσωπικό γιατρό στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου (βλ. παρακάτω εικόνα).
Ο Γ.Γ. ΠΦΥ υπενθύμισε ότι ο πολίτης έχει δυνατότητα αλλαγής προσωπικού γιατρού 1 φορά του χρόνο και για το πρώτο εξάμηνο τη εφαρμογής του θεσμού, μπορεί να αλλάξει όσες φορές θέλει. Επίσης, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, δεν έχει μπει όριο στον αριθμό των επισκέψεων στον προσωπικό γιατρό.
Γιατί μπήκαν και άλλες ειδικότητες στον Π.Ι.
Λόγω του μη επαρκούς αριθμού γιατρών Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Παθολογίας που εγγράφηκαν στο σύστημα, αποφασίστηκε πρόσφατα οι πολίτες να μπορούν να αναζητούν προσωπικό γιατρό και ανάμεσα σε ιδιώτες που έχουν τις εξής ειδικότητες: α) αιματολογίας, β) γαστρεντερολογίας, γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, δ) καρδιολογίας, ε) νευρολογίας, στ) νεφρολογίας, ζ) ρευματολογίας, η) παθολογικής ογκολογίας, θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πρόκειται για μία κίνηση «που δεν γνωρίζει αν θα αποδώσει» γιατί πρόκειται για «αχαρτογράφητα νερά».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκδήλωσε την αισιοδοξία του για την επιτυχημένη εφαρμογή του θεσμού του Π.Ι.: «Δυσκολίες θα υπάρξουν αλλά ο Προσωπικός Ιατρός θα εφαρμοστεί γιατί πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν υπάχει άλλος δρόμος» είπε εμφατικά.