Την εικόνα ενός φαρμακείου που συνιστά σημείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιέγραψαν 8 στα 10 άτομα που συμμετείχαν σε μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Alco.
Στη δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου του ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού), «Η υπεραξία του φαρμακείου στη νέα εποχή», φαρμακοποιοί και πολίτες ρωτήθηκαν για τις υπηρεσίες που επιθυμούν στα φαρμακεία.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: για 8 στους 10 πολίτες τα φαρμακεία θα πρέπει να αποτελούν μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ 9 στους 10 πολίτες και περίπου το ίδιο ποσοστό φαρμακοποιών, πιστεύουν ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να προσφέρουν πρώτες βοήθειες, σε χτυπήματα ή καψίματα.
Επιπλέον, το 87% συμφωνεί πως ο φαρμακοποιός θα πρέπει να μπορεί να ρωτάει τους ασθενείς για αλλεργίες και αντενδείξεις σε νέα φάρμακα ή για την αλληλεπίδραση με άλλες νόσους. Αντίστοιχα, 86% δηλώνει πως οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες για εθνικά προγράμματα εξετάσεων, όπως ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού ή της μήτρας.
Περαιτέρω, το 84% εκτιμά ότι ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να πραγματοποιεί γρήγορα τεστ, όπως αυτό του κορονοϊού, και για άλλες παθήσεις, όπως η γρίπη και ο στρεπτόκοκκος. Μάλιστα, σε υψηλό ποσοστό, που αγγίζει το 82% εκτιμούν ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και εμβόλια πέραν της γρίπης, όπως εκείνο για τον πνευμονιόκοκκο, τον έρπητα ζωστήρα, την ηπατίτιδα ή τον τέτανο. Ωστόσο, το ποσοστό πέφτει στο 62% στη χορήγηση του εμβολίου για τον κορονοϊό.
8 στους 10 πολίτες δεν θα είχαν αντίρρηση ο φαρμακοποιός να τον ρωτήσει για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου που έχει λάβει ξανά, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (79%) ήταν θετικό οι φαρμακοποιοί να τους συμβουλεύουν για απλά θέματα υγείας.
Στο 78% ανήλθε το ποσοστό όσων επιθυμούν τη βοήθεια των φαρμακοποιών για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας, όπως κρυολογήματα ή δυσκοιλιότητα κ.λπ.
Μάλιστα, το 76% πιστεύει ότι και ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να χορηγήσει ένα φάρμακο, για το οποίο υπάρχει συνταγή, αλλά και να βοηθάει στην ανίχνευση νοσημάτων, πριν εμφανιστούν συμπτώματα, με τη χρήση διαγνωστικών εργαλείων, όπως μετρητές σακχάρου, πιεσόμετρα και μικροσπιρόμτερο. για τα αναπνευστικά.
Για το 62% των ερωτηθέντων ο φαρμακοποιός που έπρεπε να μπορεί να ρωτάει για το εμβολιαστικό ιστορικό του πολίτη, ώστε να εντοπίζει τις εμβολιαστικές του ανάγκες.
Αντιθέτως, χαμηλό είναι το ποσοστό, μόλις 46%, όσοι θεωρούν ότι ο φαρμακοποιός είναι κατάλληλος να δώσει συμβουλές για τη διακοπή καπνίσματος ή την απώλεια βάρους.