Με 10 εκατ. ευρώ ενισχύει το Υπ. Υγείας τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, που αφορά στην αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων σχετικών με νόσηση από COVID-19, για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις», που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Οργανισμού, «πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback)» κατά 10 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται πλέον σε περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της σχετικής δαπάνης κατά 80 εκατ. ευρώ από το 2019. Παράλληλα, φαίνεται να ικανοποιείται αίτημα των κλινικοεργαστηριακών γιατρών για την πρόβλεψη επιπλέον αμοιβής από τον ΕΟΠΥΥ για την Αιμοληψία και την Ιατρική Γνωμάτευση.
Η αύξηση του προϋπολογισμού εντάσσεται στο πλαίσιο ελέγχου του clawback και τον περιορισμό του ποσού της υπέρβασης που καταβάλλουν όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, δεδομένων των αυξημένων αναγκών σε διαγνωστικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την COVID-19, χωρίς να αλλάζει κάτι για τον πολίτη στην πράξη.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 της τροπολογίας, «για το α ́ εξάμηνο του έτους 2023 και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), αυξάνεται κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, για την κατηγορία υπηρεσιών υγείας Ε «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ». Η ανωτέρω αύξηση δεν αποτελεί βάση υπολογισμού της δαπάνης για τα επόμενα οικονομικά έτη. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να περιλαμβάνεται ή να προστίθεται στις συμβάσεις που συνάπτει ο Οργανισμός με κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια συμβατικός όρος περί καθορισμού αμοιβής για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση».
Τα 3 προηγούμενα έτη, για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, ο εν λόγω προϋπολογισμός είχε αυξηθεί κατά 47 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα είχαν προστεθεί 16 εκατ. ευρώ το 2020 και άλλα τόσα το 2021, ενώ το 2022 το ποσό διαμορφώθηκε στα 15 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε σχετικά ⇒ Την κατάργηση του μέτρου του clawback και του rebate ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά