Εβδομάδα των Παθών αποφασίστηκε η συνάντηση για τα θέματα του Φαρμάκου, μεταξύ του Υπ. Υγείας, Θ. Πλεύρη και των εκπροσώπων των 4 φορέων που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες, δηλαδή τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), το PhARMA Inovvation Forum (PIF) και το Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
Παρότι τα θέματα που χρήζουν συζήτησης, ιδίως για τις φαρμακευτικές εταιρείες, είναι αρκετά, ένα αναμένεται να κυριαρχήσει στην αυριανή συνάντηση της Μ. Τετάρτης και αυτό δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με τα ποσά που «ανακατευθύνονται» από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στην πράξη πρόκειται για μια διαφορετική πορεία προς την απομείωση του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης, από αυτή που προβλέπεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας έναντι του RRF.
Θυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας έπρεπε να προκύψει μείωση σε σχέση με το 2020 κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024 και 400 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ υπήρξε και ο στόχος των 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
Εφόσον οι στόχοι δεν επιτυγχάνονταν, η Πολιτεία θα έπρεπε να καλύψει με ανάλογους πόρους, έως τα αντίστοιχα ποσά, βάσει της ρήτρας συνυπευθυνότητας, που προέβλεπε η συμφωνία.
Προκειμένου να διασφαλιστεί εγκαίρως η εύρυθμη διαχείριση των στόχων απομείωσης, το Υπ. Υγείας θεσμοθέτησε την ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης προσθέτοντας τα ποσά που αντιστοιχούν στους «στόχους» μείωσης του clawback νωρίτερα. Αξίζει να σημειώσουμε πως μόνο για το 2023, οι συνολικές επιβαρύνσεις των εταιρειών, σε clawback και rebate, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ!
Έτσι, ακολουθώντας την πρόσφατη νομοθεσία επιδιώκεται η ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023, κατά 150 εκατ. ευρώ, αλλά όπως έγραψε το News4Health, δεν θα περιοριστεί εκεί, καθώς στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είναι να προστεθούν και 50 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία του στόχου απομείωσης του clawback για το 2022.
Εν ολίγοις, η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να ενισχυθεί κατά 150 με 200 εκατ. ευρώ.
Το βασικό ερώτημα, βέβαια, σχετίζεται με την κατανομή του ποσού αυτού στα 3 βασικά κανάλια του φαρμάκου, δηλαδή στα ιδιωτικά φαρμακεία (κοινότητα), στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (ΦΥΚ) και στα Νοσοκομεία.
Η «συνταγή» θα περιγραφεί σε ΚΥΑ που ετοιμάζεται με στόχο να δημοσιευθεί πριν τις εκλογές και για αυτό η κατανομή θα συζητηθεί αύριο στη συνάντηση του κ. Πλεύρη με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον τραβάει ιδίως η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων, της οποίας η υπέρβασης αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δύσκολο να ελεγχθεί.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι διάφορα, ωστόσο εκπρόσωποι της αγοράς έχουν καταλήξει σε μια πρόταση, που περιλαμβάνει 5 από αυτά για την κατανομή των 150 εκατ. ευρώ του 2023, όπως τα περιγράψαμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ.
Πάντως, πέραν της εκκρεμότητας της κατανομής των 150 εκατ. ευρώ για την μείωση του clawback στον προϋπολογισμό του 2023, εκκρεμεί και το θέμα της Υπουργικής Απόφασης για τη διασφάλιση του προϋπολογισμού των ηπαρινών συγκεκριμένα, που κινδυνεύουν και πάλι να βρεθούν εκτός προγραμματισμού.