Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σήμανε τη λήξη «συναγερμού» για τον κορονοϊό καθώς όπως είπε δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Συγκεκριμένα, όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο παγκόσμιος συναγερμός πρέπει πλέον να τελειώσει.
«Επί περισσότερο από έναν χρόνο η πανδημία φθίνει σταδιακά», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «η τάση αυτή επέτρεψε στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν στη ζωή όπως την ήξεραν πριν τον COVID-19».
Ο οργανισμός όπως γνωστοποίησε χθές Πέμπτη 04/05 πραγματοποιήθηκε συνεδριαση με την αρμόδια επιτροπή όπου συζήτησαν τις εξελίξεις για την πανδημία και με βάση αυτές αποφάσισε ο γενικός διευθυντής να προέβη στη σημερινή ανακοίνωση.
Ειδικότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος «χθες, η επιτροπή εκτάκτων αναγκών συνεδρίασε για 15η φορά. Η σύσταση που μου έκανε ήταν να κηρύξω το τέλος στην κατάσταση ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος. Αποδέχτηκα την σύσταση αυτή».
Αυτη τη στιγμή με βάση αυτή την αποφαση το κάθε κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και του ΠΟΥ καλείτε να αποφασίσει πότε θα κηρύξει και το ίδιο το τέλος της έκτακτης ανάγκης.
Στις ΗΠΑ έχει ήδη προσδιοριστεί ότι αυτό θα γίνει στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, αυτή η κίνηση δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πια η πανδημία, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών και λέγοντας τους πως η κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του ΠΟΥ στα τρία χρόνια πανδημίας, ο κορονοϊός μόλυνε περισσότερα από 765 εκατομμύρια ανθρώπους, και κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 6,92 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ευρώπη, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην αμερικανική ήπειρο. Με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο του 2022 όπου τα κρούσματα κορονοϊού «εκτινάχθηκαν», φέρνοντας στην επιφάνεια την παραλλαγή Όμικρον η οποία «σάρωσε» κυριολεκτικά τον πλανήτη.
Οι θάνατοι όμως, από την άλλη εκείνη την χρονική περίοδο, είχαν αρχίσει να μειώνονται πολύ νωρίτερα, χάρη στον μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών.
Πλέον, τα κρούσματα και οι θάνατοι που προκαλεί ο κορονοϊός βρίσκονται σε ύφεση. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να παραλειφθεί το γεγονός πως και πάλι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας αυτού.
Για παράδειγμα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου κατέληξαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 57 Έλληνες, σύμφωνα με την χθεσινή (04/05) εβδομαδιαία ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).