Οι υπουργοί υγείας κατά την πρώτη συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης, συζήτησαν την αναγκαιότητα των κρατών μελών να έχουν την ικανότητα να οικοδομούν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ετοιμότητα εφοδιασμού ως ουσιαστικό μέρος της ετοιμότητας για την υγειονομική περίθαλψη. Η συζήτηση περιελάμβανε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την επιδεινωμένη κατάσταση των ελλείψεων φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.
Η δεύτερη συνεδρία επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να υποστηρίξουν την πρόσβαση τόσο σε καινοτόμα όσο και σε καθιερωμένα προϊόντα διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Οι υπουργοί συζήτησαν, ακόμη, τη σημασία της αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες καθώς και σε καθιερωμένα φαρμακευτικά προϊόντα.
Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν ήταν πώς θα εξασφαλιστεί η προσιτή πρόσβαση σε νέα και καινοτόμα φάρμακα, τα οποία συχνά απευθύνονται σε μικρούς πληθυσμούς και εισέρχονται στην αγορά σε υψηλές τιμές.
Μεταξύ των βασικών ομιλητών στις συνεδρίες ήταν εκπρόσωποι της Βουλγαρικής Διαβητολογικής Εταιρείας, οι οποίοι μίλησαν για τις συνέπειες για τους ασθενείς της έλλειψης φαρμάκων για τον διαβήτη, εκπρόσωπος ασθενών που μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία, εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος μοιράστηκε συστάσεις πολιτικής για οικονομικά προσιτή πρόσβαση στα φάρμακα.
Οι υπουργοί είχαν επίσης γεύμα εργασίας στο οποίο συζητήθηκε η κατάσταση της υγείας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης. Οι υπουργοί μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της υποστήριξης των κρατών μελών για την ανάκαμψη και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων υγειονομικής περίθαλψης.