Στη χθεσινή (20/10) ενημέρωση για τον κορονοϊό τόσο ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επισήμαναν ότι η επιδημία επεκτείνεται πια πέραν της Αττικής.
Για την ακρίβεια ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες και αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.
Συγκεκριμένα ανέφερε 5 περιοχές που βρίσκοντια σε κατάσταση αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. «Ενδεικτικά το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά» σημείωσε.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 7 ημέρες η δυναμική αύξηση έχει και σαφή ηλικιακά στοιχεία πέρα από γεωγραφικά.
Την ίδια ώρα ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για 3 περιοχές: Την Καστοριά, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.
Η έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού για τον κορονοϊό
Στο Μέγαρο Μαξίμου για έκτακτη σύσκεψη βρέθηκαν χθες (20/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Παναγιώτη Αρκουμανέα. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στη χώρα μας και το πως θα περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα, καθώς πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο η Αττική, που διατηρεί την πρωτιά στα κρούσματα, αλλά και η Θεσσαλονίκη που μετρά σήμερα 125 καθώς και η Βοιωτία με 30. Παράλληλα, ακόμη σε 6 περιφέρειες (Ιωάννινα, Καβάλα, Κοζάνη, Λάρισα, Πέλλα και Σέρρες) καταγράφονται διψήφια νούμερα.
Η σύσκεψη έληξε λίγο πριν τις 20:00 και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνεκλήθη χθες και όχι σήμερα, επειδή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο. Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Το πιθανότερο είναι να παρατηρηθεί η επιδημιολογική καμπύλη τα επόμενα 1-2 εικοσιτετράωρα και τότε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις οι οποίες -σε κάθε περίπτωση- θα είναι τοπικού χαρακτήρα.
Έρχοναι αλλαγές σήμερα στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας
Όπως επισήμανε και στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς, σήμερα έρχονται αλλαγές στον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας με τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας. Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και επιπέδου επικινδυνότητας διασποράς του ιού σε περιοχές που παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να έρθει σήμερα, ενώ οι ανακοινώσεις σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.
Στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου, βρίσκεται ήδη η Κοζάνη και αναμένεται να μπουν Ιωάννινα και Καστοριά, δύο περιοχές όπου έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα κρούσματα και που βρίσκονται μία ανάσα από το lockdown. Όπως είναι γνωστό, Ιωάννινα και Καστοριά παρουσιάζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες 263 ενεργά κρούσματα και 124 αντίστοιχα, με την ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό να κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική.
Στο «πορτοκαλί» επίπεδο αναμένεται να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη, ενώ αλλαγή επιπέδου λόγω αυξημένων κρουσμάτων είναι πιθανόν να γίνει σε:
- Κόρινθο (από κίτρινο σε πορτοκαλί)
- Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο)
- Βοιωτία (από κίτρινο σε πορτοκαλί)
Ο Τζιτζικώστας προειδοποίησε για lockdown στη Θεσσαλονίκη
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ άσχημα», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του ΣΚΑΪ.
«Αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα και δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση, θα χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία θα είναι δύσκολα να τα διαχειριστεί η οικονομία», τόνισε ο περιφερειάρχης. «Θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown. Αυτό αφορά κυρίως τη Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που έχει πέσει στα 30-39 έτη, επεσήμανε ότι «κανένας μας δεν είναι άτρωτος. Η Θεσσαλονίκη θα περάσει σήμερα στο επίπεδο 3, το πορτοκαλί επίπεδο.
«Θα πρέπει να τεθούν νέα μέτρα, όπως τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων, κλείσιμο καταστημάτων νωρίτερα, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους».
«Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ οδυνηρές αποφάσεις. Είναι καθαρά θέμα του πώς εφαρμόζονται τα μέτρα.» Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ναι, θα πάμε σε lockdown, αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη».
Ας σημειωθεί ότι χθες, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ο μέσος όρος όλων των ενεργών κρουσμάτων που βγήκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 χρονών. Την ίδα ώρα, ο μέσος όρων των κρουσμάτων στην Αττική ήταν 33 χρονών.